Sense Categoria

Tot allò que has de saber sobre els antihistamínics

Avatar
 • novembre 12, 2018
 • 8 min read

Els antihistamínics s'utilitzen molt quan hi ha reaccions al·lèrgiques | Cedida

 

Les reaccions al·lèrgiques o al·lèrgies es produeixen a causa d'una hipersensibilitat del nostre sistema immunitari davant de determinades substàncies que resulten inofensives en altres circumstàncies. Quan l'individu hi entra en contacte, sent una resposta a nivell físic que pot incloure reaccions com ara congestió, esternuts, reaccions a la pell, llagrimeig o mocs.

 

El 1930 es van començar a fer servir els primers medicaments dedicats a tractar determinats símptomes d'aquest tipus, que reben el nom d'antihistamínics. Amb aquest text veurem en què consisteixen els antihistamínics, quins són els seus usos i quines reaccions adverses provoquen.

 

En què consisteixen els antihistamínics?

Els antihistamínics són un grup de fàrmacs que serveixen sobretot per al tractament de problemes com la urticària, l'al·lèrgia i altres reaccions del cos a agents externs que detecta com a amenaces.

 

Aquests medicaments afavoreixen l'alleujament de diversos símptomes típics en el cas de les al·lèrgies, com ara els esternuts, la congestió nasal o les reaccions de la pell, que es poden detectar quan l'individu entra en contacte amb l'element que li causa l'al·lèrgia. Els elements més habituals d'aquest tipus són la pols, els àcars i el pèl d'animal.

 

Per tal d'evitar que les reaccions al·lèrgiques facin la seva aparició, és important que mirem d'evitar el contacte amb tot allò que les produeix. Ara bé, aquest fet no sempre és possible i, per això, els medicaments són una solució eficient a curt termini. Si les al·lèrgies són cròniques, com ara la sinusitis o l'asma, els antial·lèrgics no són eficients en tots els casos, i això comporta que s'hagi de fer un tractament més individualitzat i ajustat.

 

Normalment, ens referim als antihistamínics per tal de parlar dels fàrmacs emprats en el tractament de les al·lèrgies. Ara bé, en l'àmbit de la medicina, els antihistamínics són els medicaments o els elements —n'hi ha de naturals— que provoquen una interferència o una oposició a l'activitat que duen a terme la histamina i els seus receptors dins de l'organisme.

 

 

Si tenim en compte tot això, els antihistamínics es poden classificar en varietats diferents en funció del receptor concret damunt del qual tenen efectes. Els dos grups més importants d'antihistamínics que existeixen són els següents:

 

 • H1: actuen damunt del receptor H1 i es fan servir sobretot per tal de tractar reaccions de tipus al·lèrgic amb símptomes nasals, vertigen o insomni

 

 • H2: duen a terme un efecte damunt del receptor de la histamina H2 i el seu ús està centrat a tractar les afeccions gàstriques àcides.

 

Hi ha alguna alternativa als antihistamínics de tipus natural ?

Si l'individu pateix una al·lèrgia de tipus estacional i no té ganes de prendre medicaments per tal de fer-la passar, hi ha alternatives molt més naturals als antihistamínics que serveixen igualment per tal de contribuir a mitigar els símptomes de les al·lèrgies de manera temporal. Alguns extractes de plantes i aliments poden gaudir d'efectes semblants, a causa del rol que tenen per tal de produir aquesta amina:

 

La vitamina C

Per tal de combatre l'al·lèrgia, el remei natural que es pot trobar més fàcilment i que resulta més popular és la vitamina C. N'hi ha a les verdures i a les fruites, però també la podem trobar sota la forma de suplements. De fet, per tractar les reaccions de tipus al·lèrgic, els suplements són més recomanables.

 

Com que el fet de fer servir la vitamina C de manera adequada no comporta efectes tòxics ni secundaris, es tracta d'una solució adequada per tal de combatre alguns símptomes com ara el nas tapat o la congestió, entre altres. Si volem aconseguir un bon resultat en aquest sentit, els experts fan la recomanació de prendre 2 grams de vitamina C cada dia.

 

L'ortiga

Es tracta d'una herba que es fa servir molt en medicina tradicional, entre altres coses perquè rep la consideració de ser un antihistamínic totalment natural. Les investigacions destaquen que les ortigues liofilitzades són molt eficients a l'hora de tractar els símptomes provocats per les al·lèrgies.

 

La quercetina

Aquest flavonol es troba present a la natura, dins d'aliments com ara la ceba o la poma. A banda de tenir uns importants efectes antioxidants, és una alternativa natural a la disminució dels efectes negatius que produeix l'al·lèrgia. La quercetina, de la mateixa manera que passa amb la vitamina C, està present tant als suplements nutricionals com als aliments.

 

La bromelaïna

És un compost present especialment a l'interior de la pinya. A banda, es pot trobar com a suplement. La hipòtesi més estesa és que la bromelaïna resulta altament efectiva a l'hora de lluitar contra les reaccions de tipus al·lèrgic que comporten inflamacions i dificultats de tipus respiratori.

Los alimentos con vitamina C son conocidos por sus efectos beneficiosos sobre los síntomas de la alergia.

La vitamina C presenta efectes molt bons contra l'al·lèrgia | Cedida
 

Usos dels antihistamínics

Els antihistamínics, tal com hem explicat més amunt, es fan servir de manera habitual per tractar la urticària, l'al·lèrgia, les reaccions greus de tipus al·lèrgic com l'anafilaxi, etc.

 

De manera més específica, aquests medicaments persegueixen aquest objectiu:

 

 • Alleujament dels símptomes relacionats amb la rinitis al·lèrgica de tipus estacional, com ara els esternuts, la inflamació ocular i nasal i les secrecions del nas.

 • Reduir la severitat de la picor i les erupcions vinculades amb les reaccions de tipus al·lèrgic.

 • Tenir cura dels malalts de tipus terminal, a través dels efectes sedants que tenen. 

 • Prevenir les nàusees i els marejos.

 • Tractar les nàusees del matí que es poden produir durant els embarassos.

 • Proporcionar un tractament d'emergència per a les reaccions greus de tipus al·lèrgic.

 • Mitigar la picor que originen les picades dels insectes

 

Funcionament

El nostre organisme, de manera natural, produeix l'amina que rep el nom d'histamina, especialment en els indrets en què el nostre cos té contacte amb l'exterior, com la gola, el nas, els pulmons o la pell. 

 

Aquesta substància és un component del sistema immunitari i, en concret, quan les cèl·lules d'aquest sistema troben un element al·lergen o patogen, es posen a alliberar una quantitat molt important d'histamina que s'uneix als receptors especials que tenen, H1 i H2.

 

La majoria dels individus tenen una reacció immunitària normal a aquesta mena de substàncies. Ara bé, en els individus que tenen al·lèrgies, el sistema immunitari resulta altament sensible a determinats al·lèrgens, cosa que fa que l'alliberament d'histamina sigui molt més important i que faci que apareguin símptomes de l'estil de la inflor, la picor i l'enrogiment.

 

Quan hi ha una al·lèrgia, els antihistamínics s'encarreguen del bloqueig físic dels receptors H1, i això fa que la histamina no pugui assolir el seu objectiu. Ara bé, això fa que el cos no reaccioni tant als al·lèrgens i, per tant, contribueix a la reducció dels símptomes que es vinculen amb les al·lèrgies.

 

Quines reaccions adverses poden provocar?

Una gran part dels individus que es mediquen contra l'al·lèrgia no presenten cap reacció adversa que vagi més enllà d'una sensació de somnolència lleu. Ara bé, de la mateixa manera que passa amb tots els medicaments, els antihistamínics també poden originar diverses reaccions adverses, com ara:

 

 • Marejos

 • Somnolència

 • Sequedat bucal

 • Mal de cap

 • Problemes per orinar

 • Visió borrosa

 • Agitació

 • Problemes intestinals i estomacals

 

Hi ha diverses varietats i marques amb reaccions adverses que poden canviar entre l'una i l'altra. Abans de tractar-se amb l'ajuda d'antihistamínics, caldria demanar l'opinió d'un farmacèutic o d'un metge que ens recomanarà els fàrmacs més indicats i farà un ajustament del dosatge a les necessitats de cadascú.

 

 

 

Referències bibliogràfiques

 • Panula, P., Chazot, P. L. i Cowart, M. (2015). International Union of Basic and Clinical Pharmacology. XCVIII. Histamine Receptors. Pharmacology Reviews, 67(3): 601–655.
Avatar
Sobre l'Autor

ACN

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *