Sense Categoria

Barcelona dissoldrà els antidisturbis per crear-ne uns d’iguals amb diferent nom

Avatar
  • octubre 8, 2018
  • 4 min read

Agents de la unitat antidisturbis de la Urbana, en un cordó policial al centre de la ciutat. | CatalunyaDiari.cat

 

L'Ajuntament de Barcelona ha reactivat el que ha de ser la dissolució de la Unitat de Suport Policial (USP) de la Guàrdia Urbana, els coneguts com antiavalots. Són agents que patrullen la ciutat en furgonetes, vesteixen una granota tàctica i de dotació tenen cascs, escuts i defenses rígides. S'han especialitzat en ordre públic i participen en operatius que són competència de la policia de la ciutat com per exemple en la lluita contra el top manta o en investigacions que exploten agents de la Guàrdia Urbana contra la droga. El darrer cop que van actuar va ser la setmana passada quan en un gran operatiu contra la venda ambulant els agents van rebre el llançament d'objectes per part dels manters i va ser aquesta unitat la que va haver de desplegar-se per donar-los protecció. Van poder treure del carrer 3.000 productes falsificats.

 

Ara l'Ajuntament de Barcelona ha encarregat a la Prefectura de la policia que prepari la dissolució d'aquesta unitat però segons totes les fonts consultades per CatalunyaDiari, es prepara un canvi gairebé només de nom. La Unitat de Suport Policial de la Guàrdia Urbana té competències en ordre públic i s'encarrega de donar suport a les unitats de Seguretat Ciutadana en la protecció d'espais municipals o d'especial risc, en la protecció d'autoritats de la ciutat i també en operatius on hi hagi risc pels agents, com en respostes violentes dels manters, detencions de persones agressives o quan s'han de fer assalts en narcopisos. La nova unitat, que portarà el nom d'Unitat de Reforç a la Proximitat i Emergències (URPE), incorporarà noves competències com assumir més rols en la protecció civil i emergències i també la vigilància del medi ambient però mantindrà totes les que té actualment l'USP. Les eines antiavalots, les furgonetes i les granotes tàctiques no desapareixeran dels carrers de Barcelona.

 

Mateixes competències, diferent nom

L'URPE, i així ho han explicat fonts policials a CatalunyaDiari, també podrà participar en operatius d'ordre públic i seguiran fent assalts, i la dissolució de l'USP serà més aviat un canvi de nom. Segons els sindicats de la policia de la ciutat aquesta dissolució és un acord entre l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els regidors de la CUP. Aquesta nova unitat mantindrà les mateixes competències i tindrà més agents. Si actualment la plantilla de l'USP és de 150 agents, està previst que l'URPE augmenti el nombre de policies fins als 216.

 

Les negociacions entre la Prefectura i els sindicats de la policia de Barcelona ara mateix se centren a saber com es farà el canvi d'agents d'una unitat a l'altre. Si bé els sindicats creuen que els agents que ho vulguin haurien d'entrar a formar part d'aquesta nova unitat, que a més, manté totes les mateixes competències, des de l'Ajuntament es vol que els agents que vulguin fer el pas a aquesta nova unitat, ni que provinguin de l'USP, hagin de passar unes proves d'accés. Pels sindicats es creu que el govern municipal vol canviar els agents d'una unitat policial necessària per a la ciutat canviant el nom d'aquesta.

 

Concessió a la CUP, pels sindicats de la policia

Per ells, tal com han explicat a CatalunyaDiari des de SAPOL, és una concessió del govern de la ciutat a la CUP que ja havia anunciat en el seu programa electoral de les eleccions de 2015 la dissolució d'aquesta unitat, com també volen eliminar la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra. El govern d'Ada Colau ja va canviar el nom d'aquesta unitat a l'inici del mandat, passant de la Unitat de Policia Administrativa i de Seguretat (UPAS), el nom que li va posar Joan Clos, a Unitat de Suport Policial (USP), però ara el govern municipal vol anar a més.

 

El debat sobre les funcions de les unitats d'ordre públic i suport de la Guàrdia Urbana de la ciutat arriba quan la capital de Catalunya viu les hores més baixes en matèria de seguretat. Les agressions amb arma blanca dels darrers mesos al centre de la ciutat han encès totes les alarmes però fa mesos que el districte de Ciutat Vella és la zona zero de la inseguretat amb el top manta, els narcopisos i els carteristes professionals.

Avatar
Sobre l'Autor

ACN

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *