L’animació llatinoamericana serà el fil conductor d’Animac 2023

La 27a Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, Animac, que tindrà lloc a Lleida del 23 al 26 de febrer i en línia del 3 al 12 de març del 2023, celebrarà la creativitat de l’animació llatinoamericana sota el lema ‘LatAm boom!’. Per copsar la temàtica de la pròxima edició, Animac ha confiat la creació del cartell i la realització de la careta animada a la il·lustradora i animadora valenciana Rocío Álvarez, qui guarda una relació especial amb la mostra, ja que el 2018 va guanyar el Premi del Públic d’Animac amb el curtmetratge ‘Simbiosis carnal’ (Bèlgica, 2017), a més de molts altres guardons internacionals. L’edició del 2023 d’Animac ha rebut 778 pel·lícules en convocatòria oberta procedents d’una seixantena de països.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La directora d’Animac, Carolina López, ha explicat que l’animació llatinoamericana serà el fil conductor d’una programació que s’està gestant per portar a Lleida el millor del cinema d’animació amb sessions monogràfiques i retrospectives, a més d’una acurada selecció de curtmetratges i llargmetratges de recent creació d’arreu del món, exposicions, conferències i classes magistrals per als amants de l’animació.

 

López ha indicat que el certamen, organitzat per l’Ajuntament de Lleida, vol «cridar l’atenció de l’arribada a l’escena internacional de l’animació llatinoamericana». Per això, han optat pel lema ‘LatAm boom!‘, «inspirat en el nom donat al moviment literari del segle passat ‘Boom Llatinoamericà’, amb protagonistes com ara García Márquez, Cortázar i Vargas Llosa, entre altre»”, ha assenyalat.

«Riquesa cultural, cerca d’històries i estètiques pròpies, diversitat, realisme màgic i compromís politicosocial, són alguns dels senyals d’identitat d’un territori on estan florint noves animacions i dialogant amb la resta de disciplines artístiques i amb l’escena internacional», ha exposat Carolina López.

 

«A més de Mèxic, l’Argentina, el Brasil i Cuba, països amb una història en el mitjà i, per descomptat, amb la seva pròpia idiosincràsia, també entren trepitjant fort Colòmbia i Xile i, fins i tot, apareixen en escena joves talents, a vegades des de la diàspora, de països sense gairebé tradició en el mitjà com ara Costa Rica o l’Equador», ha dit López. «Parlem d’un territori extens i divers i, així, ha de ser el programa d’enguany», ha afegit la directora d’Animac.