L’Animac projectarà a Lleida 179 films en una 28a edició dedicada a la diversitat en l’animació

L’Animac projectarà a Lleida 179 films en una 28a edició dedicada a la diversitat en el cinema d’animació sota el lema ‘Diversity’. La directora de la mostra, Carolina López, ha explicat que l’objectiu és reflectir que l’animació “porta la diversitat al seu ADN” i ha afegit que això els ha permès fer un programa “més accessible” i que dona visibilitat a la “realitat dels nostres temps”. Així, el certamen, que se celebra del 15 al 18 de febrer, acollirà, entre altres, cinc premières mundials i reconeixerà la trajectòria i el talent de l’artista visual donostiarra Isabel Herguera, el director i animador britànic Barry Purves o la dibuixant catalana Roser Capdevila.

 

La 28a edició d’Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, celebra el seu format presencial a Lleida del 15 al 18 de febrer amb les projeccions de 179 films: 8 llargmetratges, 4 migmetratges i 167 curtmetratges, així com tallers, exposicions i activitats paral·leles. Amb tot, acollirà enguany cinc premières mundials i 58 estrenes a l’Estat, 32 a Catalunya i dos d’àmbit internacional. La directora de la mostra, Carolina López, ha explicat que “sempre hem tingut en compte la diversitat, però aquest cop hem posat el focus en aquesta temàtica que es troba a l’ADN de l’animació, com per exemple quan estàs dissenyant personatges imaginaris que inicialment no en saps el sexe o l’ètnia”, ha expressat. D’aquesta manera, López ha indicat que el programa vol “reflectir la realitat dels nostres temps, que està en continu debat i transformació, amb temes que ens interessen com la identitat de gènere, la inclusió o el feminisme”.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

De fet, la jornada inaugural, que tindrà lloc el dijous 15 de febrer a la Llotja, servirà per poder veure films com ‘Aikane’, un curtmetratge basat en la història d’amor entre dues persones del mateix sexe. També es projectarà ‘Felina’ de María Lorenzo o ‘La mujer ilustrada’ de la donostiarra Isabel Herguera, artista visual que rebrà durant l’acte inaugural el Premi Honorífic del certamen. D’altra banda, destaca també l’assistència de José Luis Ágreda, director artístic del film ‘Robot Dreams’, nominat a quatre premis Goya i també als Oscar. En el marc de les seccions oficials, es projectarà ‘A Kind of Testament’ del director Stephen Vuillemin, inclòs en la ‘shortlist’ dels premis Oscar o ‘D’une peinture… à l’autre’ del director suís Georges Schwizgebel. També hi haurà espai per visualitzar anime japonès.

 

López ha indicat que el fil conductor d’enguany els ha permès fer un certamen “més accessible”. De fet, el programa de l’Animac inclou sessions relaxades, introdueix el llenguatge de signes en diferents conferències i aborda la diversitat des de diversos vessants i punts de vista amb la col·laboració de diferents entitats. A tall d’exemple, la regidora de Cultura, Pilar Bosch, ha detallat que s’han adaptat les projeccions per al públic amb trastorns de l’espectre autista (TEA). La mostra és organitzada per l’Ajuntament de Lleida, amb el suport de la Fundació a Caixa, el Ministeri de Cultura, l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), la Diputació de Lleida i el departament de Cultura, entre altres col·laboradors. Enguany té un pressupost de 210.000 euros.

 

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha indicat que les 28 edicions d’Animac “ens consoliden com a gran capital des del punt de vista de la capacitat de celebrar esdeveniments relacionats amb la cultura”. Larrosa ha indicat que “tenim tots els ingredients” per viure una bona edició i que la mostra fomenta “l’emprenedoria, l’educació i el talent” de la joventut. En aquest sentit, l’organització espera que uns 10.000 infants, principalment de Lleida, participin enguany de les sessions escolars. Es manté la secció ‘Incubator’, l’espai en el qual es presenten projectes en estat embrionari perquè siguin valorats per experts del sector. D’altra banda i com a novetat, hi haurà passis gratuïts en diferents sessions per als adolescents. Per la seva banda, Estefania Rufach, vicepresidenta de l’IEI, ha destacat que “un any més, la mostra ens sorprèn per la seva qualitat i per la seva gran sensibilitat, també pel territori, ja que obre finestres i ens ubica en el mapa de l’animació”.