Andorra construirà un mur de formigó per protegir el punt de l’esllavissada

Esllavissada

Imatges de l'esllavissada a Andorra. | CatalunyaDiari

 

El govern d’Andorra construirà un mur de formigó i uns pilars amb taulons per evitar nous riscos d’esllavissades a la zona on dissabte hi va haver un gran despreniment de roques. És la mesura principal que acordarà el Consell de Ministres extraordinari que se celebra aquest dilluns al matí, durant el qual s’aprovarà la declaració d’estat d’emergència. Això permetrà agilitzar la contractació de les empreses que faran les obres. La previsió, si la meteorologia ho permet, és que el mur i els taulons estiguin llestos el 15 d’agost i es pugui reobrir completament el trànsit a la carretera principal. Mentrestant, a partir de dilluns els camions i autobusos podran circular per un únic carril. Hauran de passar un a un sota un estricte control policial i geòleg per garantir que no hi ha moviments de terres.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

El cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot, ha detallat que el risc de noves esllavissades és «limitat» al conjunt de la zona afectada, a excepció del punt més proper al Magatzem de Sant Julià de Lòria, on l’executiu ha reconegut estar «preocupat». Espot ha dit que s’hi han observat esquerdes i els tècnics han previst que hi hagi nous despreniments en aquest punt.

 

Per garantir la seguretat de tot el tram de la CG-1 on dissabte va haver la gran caiguda de pedres, aquest dilluns a les set del matí ha començat la construcció d’un mur de formigó de 25 metres, a partir del Magatzem i en direcció sud «perquè és la zona on es pot generar més risc». A continuació es situaran també uns pilars metàl·lics amb taulons.

 

Si les tempestes anunciades no ho impedeixen, la previsió és que aquestes obres estiguin enllestides el dijous 15 d’agost, coincidint amb el cap de setmana llarg de quatre dies, moment en què s’augura un increment de visitants a Andorra. La intenció del govern és que aleshores es puguin obrir tots els carrils de la CG-1, sense haver d’utilitzar el pas provisional habilitat ahir, exclusiu per a motos i cotxes.

 

Els vehicles pesants, un a un

Pel que fa als camions i autobusos –desviat de moment cap al Pas de la Casa-, el govern confia que aquest dilluns es podrà recuperar el seu pas a través de la CG-1. Si bé la intenció inicial era crear dos carrils provisionals en cada sentit per poder absorbir el pas d’aquests vehicles, finalment el govern ha optat per habilitar un dels carrils de la carretera principal sota un estricte control tècnic i policial. Espot ha assegurat que «hi ha les condicions òptimes de seguretat» per activar aquest nou dispositiu.

 

La previsió és deixar passar els camions i autobusos un a un, a marxa lenta i supervisats per la policia i els geòlegs. Aquests últims, ha dit Espot, estaran fent anàlisi constants a la zona per garantir que el pas d’aquests vehicles no provoqui moviments de terra i preservar la seguretat del terreny. En el cas concret dels busos, els passatgers hauran de baixar del vehicle i fer un tram a peu mentre el conductor travessa la zona conflictiva sense viatgers

 

D’altra banda, Espot ha garantit que l’esllavissada no ha provocat afectacions greus a les reserves hoteleres. Segons el cap del Govern, l’executiu ha contactat amb la Unió Hotelera i el sector ha confirmat que hi ha hagut «tan sols algunes cancel•lacions testimonials».

 

Les causes, pendents d’anàlisi

Pel que fa a les causes de l’esllavissada, Espot ha apuntat que aquest dilluns el Consell de Ministres extraordinari recapitularà tota la informació per tal d’extreure les primeres conclusions, si bé tot apunta que el succés estaria relacionat amb unes obres que s’estaven fent a la zona. «Explicarem fil per randa totes les gestions fetes», ha remarcat el cap de l’executiu, en relació a les converses entre el Govern i el Comú de Sant Julià de Lòria sobre aquestes obres. «Tot apunta que el govern ha complert totes les seves obligacions», ha asseverat.

 

També et pot interessar…