Lleida

80 milions d’euros per reformes a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida

S'habilitarà un edifici de suport temporal

Mar Laborda
  • març 13, 2023
  • 4 min read
80 milions d’euros per reformes a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida

El Departament de Salut destinarà 80 milions d’euros a un paquet de reformes per a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV). La principal inversió seran els 46,3 milions per a la construcció d’un nou edifici de consultes externes, les obres del qual ja s’han licitat amb la previsió d’iniciar-se de manera immediata i finalitzar el març del 2024. La segona inversió de major volum (24,6 milions) servirà per millorar el bloc quirúrgic, que ampliarà d’11 a 22 el nombre de quiròfans. «Serà un canvi substancial» i un «gran impuls» per aquest hospital referent a les terres de Lleida, ha dit el conseller de Salut, Manel Balcells, aquest dissabte 11 de març, durant la presentació dels projectes de millora a la Regió Sanitària Lleida.

Balcells ha visitat aquest dissabte el terreny, ubicat vora l’Espai Hospitalari Polivalent i amb accés des de l’avinguda Pinyana, on d’aquí a un any s’espera que estigui llest el nou edifici de consultes externes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. El nou equipament, finançat amb fons europeus REACT, disposarà de 114 espais de consultes i gabinets, 3 zones d’hospital de dia, espais de suport i despatxos mèdics. Tot plegat distribuït en planta baixa i quatre pisos que sumaran uns 19.000 metres quadrats, amb connexió a l’edifici principal. «Permetrà alliberar i reordenar espais» ha dit el conseller de Salut. En aquest sentit, l’Arnau de Vilanova compta actualment amb 137 consultes que atenen de mitjana de 2.100 pacients diaris. Amb el nou equipament, el 90% de les consultes actuals es preveuen treure fora de l’edifici principal.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El conjunt de reformes previstes per Salut inclouen també la millora i modernització del bloc quirúrgic, que a hores d’ara té una dotzena de quiròfans i passarà a tenir-ne 22 amb equipaments d’última generació. Aquesta obra suposarà una inversió de 24,6 milions d’euros i es preveu enllestir el 2026. Mentre durin els treballs, Balcells ha parlat d’un «període una mica crític» d’uns mesos pel qual s’ha elaborat un pla de contingència «molt ben treballat» amb el Servei Català de la Salut i l’Institut Català de la Salut, que contempla l’ús d’altres equipaments sanitaris de la ciutat com l’Hospital Santa Maria perquè les obres no afectin «ni disminueixin la prestació dels serveis». Es tracta d’un grapat d’actuacions que «suposaran un abans i un després en el creixement i millora» de l’activitat hospitalària i que faran que a partir d’ara «comencem a parlar del parc sanitari de Lleida», ja que s’està treballant de manera conjunta entre els hospitals Arnau, Santa Maria i els comarcals de tota la demarcació.

 

Una altra de les obres importants (6,1 milions d’euros) és la modernització i ampliació del servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear. En concret, es treballa perquè s’hi pugui instal·lar, entre altres, un PET-TC, que s’utilitza per al diagnòstic i seguiment de malalties oncològiques, neurològiques i cardiovasculars, i que des del juny passat l’HUAV realitza, de forma provisional, en una unitat mòbil. A banda del PET-TC, les obres en aquest servei també serviran per instal·lar una ressonància magnètica (RM 3T) que permetrà augmentar el nombre d’exploracions realitzades en una de les proves amb més increment de demanda. Així mateix, s’instal·laran un nou SPECT/TC i un TC d’alta gamma, que ampliaran el catàleg de prestacions. Està previst que aquests treballs finalitzin al setembre d’aquest any.

A més a més, el paquet de millores inclou per enguany una nova sala d’electrofisiologia (1,5 milions d’euros) per al servei de Cardiologia. El nou equipament està dissenyat per avaluar el funcionament del sistema elèctric del cor, poder identificar amb precisió un ritme cardíac anormal i decidir quin és el millor tractament per a cada cas.

 

Per acabar, Balcells ha explicat que s’habilitarà també un edifici de suport temporal (1,4 milions d’euros) a la zona enjardinada de l’hospital. En aquest cas, la instal·lació preveu estar operativa a partir del juny d’aquest mateix any.

Mar Laborda
Sobre l'Autor

Mar Laborda

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *