Cultura

El concurs literari AMIC-Ficcions aconsegueix una participació històrica a Lleida

La participació ha augmentat en 62 participants, un 30% respecte a l'any passat

Marta Romera
  • febrer 3, 2023
  • 4 min read
El concurs literari AMIC-Ficcions aconsegueix una participació històrica a Lleida

AMIC-Ficcions està de celebració. El concurs literari ‘AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries’ ha arribat en la seva 15a edició al seu rècord de participació amb un total de 5.336 alumnes registrats de 350 centres educatius de Catalunya, Illes Balears, País Valencià, Aragó i Andorra. Amb 843 participants més respecte a l’any passat, la participació ha incrementat un 19%.

 

De Catalunya participen a AMIC-Ficcions un total de 3.629 joves, 527 alumnes més que l’any passat. Més en concret, en la demarcació de Lleida han participat 270 alumnes de 27 instituts, augmentant en 62 participants, un 30% més que l’any passat. La resta de demarcacions de Catalunya han quedat amb les següents inscripcions: 2.388 a Barcelona, 519 a Tarragona i 452 a Girona. L’INS Canigó d’Almacelles és el centre més participatiu de la demarcació de Lleida amb un total de 82 inscrits.

Distribució de la resta de participants

Al País Valencià amb 1.205 estudiants, 412 joves més que en l’edició anterior, destaquen els 680 alumnes que s’han inscrit d’Alacant, 233 de Castelló i 292 de València. A les Illes Balears, 437 nois i noies s’han inscrit en el concurs. L’illa amb més participació és Mallorca amb 201 alumnes, seguida de Menorca amb 121 i Eivissa amb 115.

 

També, s’han unit al concurs literari 63 alumnes d’Aragó: 29 estudiants de Terol, 14 d’Osca i la incorporació de 20 estudiants de Saragossa, consolidant la presència d’estudiants d’aquesta comunitat autònoma al concurs. Enguany també s’ha sumat a l’aventura de crear històries un centre d’Andorra amb un total de 2 alumnes inscrits.

 

Les inscripcions per participar en el certamen de creació literària es van activar el passat 3 d’octubre i s’han tancat aquest 31 de gener amb més de 2.500 històries publicades. A través de la pàgina web www.amicficcions.cat qualsevol usuari pot llegir els capítols que van publicant els joves participants.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El funcionament

El concurs ‘AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries’ està enfocat a alumnes de 14 a 18 anys que cursin 2n cicle d’ESO, Batxillerat o Cicles Formatius de Grau Mitjà. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa, creada per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), busca impulsar la creació literària i el treball en equip dels estudiants. Així com fomentar l’escriptura i la literatura en català.

 

Prenent cinc inicis de novel·la: Nosaltres a la lluna d’Alice Kellen, Ciutats de Fum de Joana Marcús, Jaufré (anònim), El que penso (sobretot) de Jordi Sierra i Fabra i Terres mortes de Núria Bendicho Giró. Els participants han d’escriure un relat dividit en tres capítols i penjar-los a través del web del concurs seguint el calendari d’entrega. Els alumnes podran participar tant individualment com en grup de fins a tres persones.

Jurat, premis i gran final

Un jurat format per persones vinculades al món de la literatura i l’educació serà l’encarregat d’escollir els guanyadors i els finalistes. Es valorarà la qualitat literària dels textos, la coherència argumental i l’originalitat de les històries. Durant la segona quinzena del mes d’abril es publicaran els noms dels finalistes, i al mes de maig es farà l’entrega de premis i diplomes en diversos actes arreu dels territoris de parla catalana.

 

Els premis de l’edició d’enguany són: iPhone, PlayStation, iPad, llibre electrònic o Smartwatch i auriculars sense fils. També es premiaran als professors més motivadors dels diferents territoris que més alumnes hagin presentat al concurs i, entre els quals, més relats hagin arribat a la final. Entre els premis al professorat per províncies i illes sortirà el Premi al Professor més motivador de cada territori, el qual estarà guardonat amb una estada per a dues persones de dos dies amb sopar o esmorzar inclòs.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *