Lleida

Com reduir l’Alzheimer, el protagonista de la cloenda dels 10 anys de NeuroLleida

La neuropsicòloga Anna Carnes explica que els nous medicaments per a endarrerir la malaltia

Mar Laborda
  • febrer 17, 2023
  • 4 min read
Com reduir l’Alzheimer, el protagonista de la cloenda dels 10 anys de NeuroLleida

La minimització dels factors de risc de l’Alzheimer poden endarrerir fins a un any l’aparició de la malaltia, que actualment afecta un 2,5% de la població de l’Estat espanyol (1.200.000 persones, unes 11.000 a la demarcació de Lleida). Un control efectiu dels factors de risc podria reduir de 115 a 9,2 milions les persones que —tenint en compte les previsions actuals— poden estar afectades per Alzheimer l’any 2050, segons ha explicat Anna Carnes, psicòloga especialista en psicologia clínica i neuropsicòloga de la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida. Carnes va impartir ahir per tarda la conferència Què en sabem de nou sobre el deteriorament Cognitiu Lleu i la Malaltia d’Alzheimer? a l’Aula Magna de la Universitat de Lleida en el marc de l’acte de cloenda de la celebració del 10è aniversari de NeuroLleida.

Anna Carnes ha centrat la conferència en els aspectes més actuals de l’Alzheimer i ha afirmat que “després de 20 anys d’estudis, s’està avançant molt en les proves de nous fàrmacs contra l’Alzheimer desenvolupats als EUA i que semblen efectius atacant les causes de la malaltia”. L’avantatge dels nous fàrmacs, que arribaran al nostre continent un cop hagin estat aprovats per l’Agència Europea de Medicaments, “és que ataquen les causes de la malaltia, no són simplement pal·liatius, la qual cosa facilita que s’endarrereixi l’evolució de la mateixa”.

 

La neuropsicòloga ha parlat sobre les darreres notícies relacionades amb l’Alzheimer, explicant quines són realment fiables des del punt de vista científic, i també sobre la importància de prevenir la malaltia.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’acte de cloenda de la celebració ha estat presidit per Antoni Montardit, vicepresident d’ASPID, i per Raül Llevot, delegat de la Conselleria de Salut a Lleida, i va estar moderat per Olga Gelonch, directora assistencial de NeuroLleida. Els assistents van estar professionals i estudiants de psicologia, fisioteràpia, teràpia ocupacional, logopèdia, infermeria i medicina.

 

Amb motiu del 10è aniversari, Neurolleida ha programat durant els darrers mesos diversos actes commemoratius, com la presentació oficial de les dades d’aquests deu anys de funcionament, un vermut lúdic i la conferència d’aquesta tarda. Aquestes activitats han tingut el triple objectiu de commemorar els deu anys de funcionament del servei, de reconèixer la tasca dels professionals i dels usuaris implicats i de sensibilitzat la ciutadania en els valors de la normalització i la inclusió socials de tots els col·lectius que pateixen alguna discapacitat o afectació, en aquest cas neurològica.

 

Neurolleida té la finalitat d’oferir tractament sanitari de neurorehabilitació a persones que han patit una afectació neurològica, de promoure la prevenció d’aquest tipus d’afectacions i de portar a terme activitats de formació per als professionals del sector.

Cal recordar que en aquests 10 anys de funcionament han passat pel servei més de 2.000 participants, entre usuaris atesos, assistents a activitats preventives i professionals inscrits en propostes formatives, i que s’han portat a terme un total de 22.234 sessions. El nombre d’usuaris atesos anualment en l’àrea de neurorehabilitació ha anat creixent i s’ha multiplicat per 5, passant dels 41 pacients de l’any 2012 als 212 de l’any passat.

 

Formen l’equip de Neurolleida 11 professionals de neuropsicologia, fisioteràpia, logopèdia, teràpia ocupacional, psicologia i psicopedagogia, tots ells especialitzats en el tractament i diagnòstic d’alteracions en el sistema nerviós central.

Mar Laborda
Sobre l'Autor

Mar Laborda

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *