Sense Categoria

Alumnes de fisioteràpia de Gàmbia realitzen pràctiques a centres sanitaris de Lleida

Avatar
  • novembre 29, 2017
  • 3 min read
Alumnes de fisioteràpia de Gàmbia realitzen pràctiques a centres sanitaris de Lleida

Fisioterapeuta de Gàmbia | LleidaDiari.cat

 

Esdevenir fisioterapeuta ha estat una tasca quasi impossible a Gàmbia fins fa pocs anys. De fet, l'any 2012 només hi havia dos professionals a tot el país, tot i que aquest perfil resulta necessari a causa de la prevalença de malalties discapacitants a Gàmbia. En aquest context, la Xarxa Vives d'Universitats (XVU) va impulsar l'any 2014 'Fisiàfrica, un projecte que té com a principal objectiu enfortir els sistemes de salut de Moçambic, Gàmbia i Ghana. Després d'haver acollit estudiants de la XVU a Gàmbia, ara són els alumnes d'aquest país els que han començat una aventura acadèmica a Catalunya, de la mà de Carme Campoy, coordinadora del projecte 'Fisiàfrica' a Gàmbia. Actualment, alumnes gambians del programa es troben realitzant pràctiques a diversos serveis sanitaris de Lleida, com els serveis de rehabilitació ambulatòria i rehabilitació domiciliària. 

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l'Hospital Universitari de Santa Maria també han rebut alumnes en pràctiques, en concret als serveis de rehabilitació de traumatologia, medicina interna, urgències, geriatria i la Unitat de Cures Intensives (UCI). Cal destacar, també, les pràctiques d'assistència de rehabilitació geriàtrica realitzades a la Residència Betula Alba i a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova, on per gentilesa dels traumatòlegs de l'Hospital s'ha possibilitat l'assistència d'alumnes a intervencions quirúrgiques.

 

Aquestes pràctiques han possibilitat que els estudiants hagin treballat amb diagnòstics de fisioteràpia pediàtrica, neurològica, respiratòria i traumatològica. Com apunta Carme Campoy, «en un país on no existeix aquesta disciplina, a ningú se li acut estudiar una cosa que no existeix». La coordinadora del programa ha afegit, a més, que per als alumnes gambians aquesta estada constitueix «una experiència molt enriquidora on han pogut adonar-se de tot el treball que hi ha per fer al seu país».

Imatge del professional de Gàmbia i de Lleida

Imatge del professional de Gàmbia i de Lleida | LleidaDiari.cat

 

Un dels objectius últims del programa ha estat que els alumnes formats puguin impartir classes a Gàmbia i traslladar els coneixements i l'experiència adquirida, permetent d'aquesta manera que el projecte s'autosostingui. Per garantir el compliment d'aquest objectiu, la Xarxa Vives ha acordat recentment ampliar un any més aquest programa de cooperació en el país africà. Amb el suport de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), 'Fisiàfrica' compta amb la participació de les universitats de Girona, Illes Balears, Lleida, Miguel Hernández d'Elx i Vic-Central de Catalunya.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *