Societat

La comarca lleidatana que tanca l’any amb més afiliats a la Seguretat Social

Les Garrigues, el Priorat, el Pallars Jussà i la Noguera són les úniques comarques on cau l'afiliació anual al desembre

Marta Romera
  • gener 13, 2023
  • 3 min read
La comarca lleidatana que tanca l’any amb més afiliats a la Seguretat Social

Catalunya va tancar el 2022 amb un 2,7% més d’afiliats respecte del 2021, fins a les 3.428.757 persones, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Per comarques, tan sols tres es van situar per sobre de la mitjana catalana: el Baix Penedès (+4%), l’Alta Ribagorça (3,4%) i el Barcelonès (3,3%). A l’altre extrem, les Garrigues (-1%), el Priorat (-0,7%), el Pallars Jussà (-0,1%) i la Noguera (-0,1%) van ser els únics territoris on va caure l’afiliació en comparació amb l’any anterior. Respecte del novembre del 2022, el nombre d’afiliats va caure un 0,5% a tot Catalunya, però va pujar en cinc territoris encapçalats per l’Aran (+12,7%). Van seguir l’Alta Ribagorça (+6%), el Pallars Sobirà (+5,9%) i la Cerdanya (+2,8%).

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Per gènere, el desembre va tancar amb una pujada interanual del nombre d’afiliats més elevat entre les dones (+2,5%) que en els homes (+2,5). En xifres absolutes, va suposar 45.984 afiliades i 43.956 afiliats més. En el cas de les dones, els principals augments van ser al Baix Penedès i l’Alta Ribagorça; mentre que en els homes van registrar-se al Baix Penedès i al Barcelonès.

 

Per edats, al conjunt de Catalunya tots els grups d’edat van augmentar el nombre d’afiliats en relació amb un any enrere excepte el grup comprès entre els 30 i els 44 anys (-0,4%). Els afiliats menors de 30 anys van pujar percentualment per sobre de la resta i en totes les comarques excepte al Priorat, les Garrigues, l’Alt Urgell i la Segarra.

 

Pel que fa als afiliats estrangers, en comparació amb l’any passat van augmentar un 10,1%, percentatge superior a l’1,3% que el de les persones d’origen espanyol. En termes absoluts, significa que es van afiliar 51.339 persones més de nacionalitat estrangera i 38.601 de nacionalitat espanyola al conjunt de Catalunya.

Per sectors, en relació amb el mateix mes de l’any passat la construcció es manté com el que més va pujar, amb 8.312 afiliacions, més de 2.500 de les quals al Barcelonès. Els serveis, que van representar un 78,8% de les afiliacions, van augmentar en 80.603 persones respecte del mateix mes de l’any anterior (+2,9%) i el sector industrial va pujar un 1,5%. En canvi, l’agricultura és l’únic sector que en termes interanuals va baixar, amb el Maresme encapçalant el rànquing en nombres absoluts (-138).

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *