Comarques

Bones notícies pels veïns de l’Alt Urgell: Milloren la cooperació sanitària amb Andorra

L'objectiu és intensificar les activitats bilaterals, la planificació i la gestió dels serveis en l'àmbit de la salut

Marta Romera
  • febrer 9, 2023
  • 3 min read
Bones notícies pels veïns de l’Alt Urgell: Milloren la cooperació sanitària amb Andorra

L’Estat i Andorra han signat aquest dimecres un protocol d’entesa de cooperació sanitària que formalitza i facilita la coordinació entre les parts. D’aquesta manera, s’obre la porta a millorar l’assistència als veïns de l’Alt Urgell. L’objectiu és aprofitar les condicions favorables, amb una col·laboració fluida i sinergies existents, per intensificar les activitats bilaterals, especialment per al desenvolupament de la cooperació i l’assistència tècnica, la planificació i la gestió dels serveis en l’àmbit de la salut. El conveni també recull la voluntat d’intercanviar experiències en la gestió d’emergències a la zona fronterera comuna i la col·laboració en matèria d’assistència sanitària i gestió compartida de recursos, entre d’altres.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, i el seu homòleg andorrà en funcions, Albert Font, han rubricat el conveni a Madrid. A més, s’ha creat una comissió de seguiment amb representants d’ambdós països i que es reunirà una vegada a l’any, segons han explicat en un comunicat. El protocol entra en vigor aquest dimecres i es mantindrà per un període indefinit. Altres dels punts que contempla són la cooperació en la formació i recerca; desenvolupament de la innovació tecnològica; col·laboració en especialitats assistencials i accés a medicaments i cooperació en donació i trasplantaments d’òrgans i teixits, entre d’altres.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’existència d’aquest conveni era una demanda llargament reivindicada des de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i les institucions del conjunt de la comarca. Així ho ha recordat l’alcalde de la capital alturgellenca, Francesc Viaplana, que s’ha mostrat molt content amb la signatura del protocol. Tot i això, s’ha mostrat prudent a l’espera de conèixer el detall de l’acord i en quins serveis es traduirà l’augment de cooperació amb Andorra. Finalment, ha lamentat que des de l’Estat no se’ls hi ho hagin comunicat, encara que hagués estat com a gest de deferència institucional.

 

Ara per ara, els pacients de l’Alt Urgell ja fan la diàlisi i algunes proves, com ara broncoscòpies, al Principat, a més d’haver una col·laboració en radiologia o anatomia patològica, tal com ha indicat el vicealcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, en un comunicat. Per la seva banda, els pacients andorrans poden accedir a centres d’alta tecnologia de Catalunya per a casos de transplantaments i tractaments oncològics, entre d’altres.

Tot plegat és possible, tal com explica el vicealcalde, gràcies a un conveni bilateral signat el 2010 entre Catalunya i Andorra. Així, el nou protocol signat entre l’Estat i Andorra ha de permetre que, posteriorment, el Departament de Salut i el Sistema Andorrà d’Atenció Sanitària pactin les prestacions que necessiten l’altre costat de la frontera.

 

La Fundació Sant Hospital té l’Arnau de Vilanova de Lleida com a centre de referència per atendre totes aquelles patologies que no es poden assumir a la Seu d’Urgell. Fàbrega ha assenyalat que aquest fet implica llargs desplaçaments i que «l’Hospital de Meritxell d’Andorra tindria la capacitat de donar cobertura» a moltes de les visites que actualment es deriven a Lleida o a Barcelona.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *