Edició 2020

Almenar renova l’enllumenat públic i estalvia un 66% d’energia

  • setembre 4, 2019
  • 4 min read

Imatge del nou enllumenat d'Almenar | LleidaDiari.cat

 

L'Ajuntament d'Almenar finalitzarà aquesta tardor la renovació de la xarxa d'enllumenat dels principals espais públics (edificis i exteriors) del municipi. En total, a l'acabar la renovació s'hauran substituït més de 460 punts de llum exteriors (gairebé un 60% del total), a més de les de l'interior d'equipaments municipals, amb un estalvi energètic calculat —sols en potència instal·lada— del 66%.

 

Els treballs de renovació desenvolupats en els darrers 2 anys per la companyia municipal EDA, Electricitat d'Almenar finalitzaran el novembre al barri de Sant Sebastià i a les partides del Pont del Molí i del Pont de l'Almúnia, després que aquest estiu finalitzessin les del Camí del Sas i la nova rotonda d'accés a l'autovia.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Les actuacions s'han desenvolupat en fanals de carrers i places del poble

Les actuacions s'han desenvolupat en fanals de carrers i places del poble, així com en l'enllumenat interior d'edificis municipals com ara la biblioteca, el Local Social o la Sala 1 d'Octubre. L'alcaldessa d'Almenar, Teresa Malla, explica que la renovació de l'enllumenat públic és una de les 9 grans mesures que impulsa el consistori, en col·laboració amb la companyia municipal EDA, destinades a millorar la sostenibilitat i preservar el medi ambient en el municipi.

Imatge del nou enllumenat d'Almenar

Imatge del nou enllumenat d'Almenar | LleidaDiari.cat

 

 

L'Ajuntament d'Almenar s'ha plantejat com a fita consolidar-se com en la dècada vinent com un dels municipis més sostenibles de la demarcació. En aquest sentit el consistori segrianenc va redactar un Pla d'Acció per a la Sostenibilitat Energètica i el Clima que va començar a aplicar a inicis del 2018.

 

Triple estalvi

Santi Cornet, gerent d'EDA, afirma que l'actuació suposa un triple estalvi, en disminuir la potència instal·lada, reduir l'energia consumida i incrementar la vida útil de les làmpades instal·lades. Així les làmpades de 250 W s'han substituït per unes de 71 W, les de 150 W per unes de 50 W, les de 100 W per unes de 39 W, i les de 70 W per unes de 29 W.

 

Quant a la vida útil, les làmpades velles tenien una durada aproximada de 5.000 hores, mentre que les noves poden assolir les 50.000 hores, fet que suposa també un estalvi de temps, ja que ara els tècnics municipals han de fer una actuació en el mateix període en què abans n'havien de fer 10.

 

Un cop acabada la renovació, la major part del municipi comptarà amb llums led d'última generació, excepte algunes zones de làmpades de sodi d'alta pressió regulat, «que tot i no ser tan eficients com els leds, ho són més que les tradicionals, i ara no resulta pràctiques canviar-les perquè es van instal·lar durant els darrers 10 anys i, en estar regulades, de les 23.00 hores de la nit i fins a les 6.00 hores del matí baixen el seu consum automàticament».

 

Millorar la sostenibilitat del municipi

L'Ajuntament està portant a terme diverses actuacions per millorar la sostenibilitat del municipi. Cal recordar, per exemple, que el passat 5 de juliol va posar en marxa el primer punt de recàrrega per a cotxes elèctrics del poble. Es tracta d'un punt de recàrrega semiràpid de 44 kW, que permet la recàrrega de dos vehicles simultàniament en aproximadament 1 hora.

Imatge del nou enllumenat d'Almenar

Imatge del nou enllumenat d'Almenar | LleidaDiari.cat

 

 

També et poden interessar…

Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.