El poble del Segrià que dissenya un programa gratuït de conciliació per a famílies

L’Ajuntament d’Almacelles ha aprovat per unanimitat aquest dilluns en la sessió plenària del mes de desembre un conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal del Segrià per posar en marxa el pla pilot i pioner ‘Temps per cures, temps per tu’, «un projecte per facilitar la conciliació de la vida laboral i la personal dels nuclis familiars amb fills d’entre 2 i 14 anys, un servei que serà gratuït i que esperem que pugui donar suport a totes les almacellenques i almacellencs que necessitin que una persona cuidi dels seus fills perquè han d’anar a treballar, una situació que complica l’organització familiar de moltes persones», explica Vanesa Olivart, alcaldessa d’Almacelles. El ple també ha donat llum verda, amb els vots a favor de tots els regidors de la Corporació, al primer Consell Municipal de la Gent Gran d’Almacelles i el seu reglament organitzatiu, i la modificació de les ordenances fiscals per al 2023, amb els vots a favor de l’equip de govern, les abstencions de Compromís i Amunt Almacelles i els vots en contra d’ERC.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

«El programa ‘Temps per cures, temps per tu’ és fruit d’un conveni amb el Consell Comarcal del Segrià i també amb el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat i té com a objectiu donar resposta a la cura puntual d’infants de forma gratuïta i a càrrec de professionals qualificats, per tal d’oferir des del consistori un suport a la conciliació laboral, familiar i social», afirma Olivart. «Es començarà amb un pla pilot amb tres accions per a infants dels 2 als 14 anys i, d’aquesta manera, podrem avaluar la demanda i reorientar les actuacions per als anys vinents», afegeix l’alcaldessa.

 

En virtut del conveni que es preveu aprovar en el ple, el consistori d’Almacelles es compromet a cedir els locals i les instal·lacions fixes municipals per a la prestació del servei del ‘Temps de cures, temps per tu’ i designarà un responsable del servei fix de cures puntual al municipi, qui realitzarà el seguiment de les actuacions del servei.

Primer òrgan consultiu i participatiu de la gent gran

La sessió plenària també ha donat llum verda per unanimitat a la creació del Consell Municipal de la Gent Gran d’Almacelles i aprovar inicialment el seu reglament. «Aquest consell neix oficialment amb la voluntat de ser un òrgan participatiu, consultiu i plural mitjançant el qual es promouran les accions de les diverses persones, associacions i entitats relacionades amb la gent gran d’Almacelles», diu Vanesa Olivart.

El Consell de la Gent Gran s’estructura de forma organitzativa amb la presidència, que exercirà l’alcaldessa d’Almacelles, vicepresidència, secretaria, un ple del Consell i grups de treball. El Consell Municipal de la Gent Gran es renovarà a l’inici de cada mandat de la corporació municipal i es reunirà com a mínim una vegada al mes.

 

«Entre altres funcions, aquest òrgan que s’aprova en el ple participarà en la definició de què s’entén per qualitat de vida i benestar social al municipi i específicament pel que fa a la gent gran, ajudant així en la formulació de les estratègies per millorar-les, i fomentar l’associacionisme, prestant a les organitzacions de gent gran el suport que necessiten per potenciar la seva presència i participació en la societat», detalla Olivart.

 

Modificació de les concessions dels nínxols del cementiri

La sessió plenària d’aquest desembre ha aprovat inicialment la modificació de quatre ordenances fiscals relatives a tramitacions administratives i taxes municipals, un punt que s’ha aprovat amb els set vots a favor d’Units per Almacelles (UxA-JXCAT-Junts), les abstencions de Compromís, CxA-CP, (1) i Amunt Almacelles, AA, (2) i els dos vots en contra d’ERC-AM.

 

A l’ordenança fiscal número 10, relativa a les taxes del cementiri, es modificarà la duració i les pròrrogues de les concessions d’aquesta instal·lació municipal, incloent-hi com a novetat permisos per a disposar de nínxols durant 5 o 2 anys perquè fins ara només hi havia la possibilitat de sol·licitar un nínxol per a 50 anys. La nova ordenança fiscal número 6 establirà la modificació de la quota de l’expedició de documents com certificats d’empadronament, convivència i veïnatge, amb una taxa de cinc euros, la mateixa per a l’elaboració de sol·licituds i informes d’agrupació familiar.

 

La tercera ordenança que es preveu modificar és la número 25, sobre les taxes per a les entrades dels vehicles a través de les voreres i les reserves de la via pública per a estacionar, càrrega i descàrrega de mercaderies, a la qual s’afegirà un punt que diu que si el titular es dona de baixa, serà responsable de retirar la placa, tornar-la en bon estat a l’Ajuntament i retirar la pintura groga, de gual.

Ús social de la sala gran de l’Escorxador

I la quarta ordenança fiscal que es preveu modificar és la número 31, sobre la prestació de serveis d’ús de les instal·lacions municipals, a la qual també s’afegeix un article que estableix que l’ús de la sala gran de l’Escorxador per part d’una entitat privada o un particular tindrà un cost de 10,80 euros l’hora, no se cedirà per a bodes, bateigs o festes particulars, i en el cas de les entitats locals, si volen fer-hi activitats per al benefici del municipi, l’ús de la sala serà gratuït.

 

D’altra banda, la corporació almacellenca ha aprovat per unanimitat un conveni amb el Consell Comarcal del Segrià en matèria de serveis socials i altres programes relatius al benestar i també ha donat llum verda, per unanimitat, a l’adhesió a l’acord comú de les condicions per als empleats públics dels ens locals de Catalunya de menys de 20.000 habitants.