Data de caducitat: No es pot consumir després
En canvi, la data de caducitat estableix fins quan un aliment es pot consumir de forma segura. Superada aquesta data, l’aliment pot suposar un risc per a la salut, especialment en productes molt peribles com carns, peix o formatges frescos. Els aliments caducats poden contenir bacteris patògens que podrien provocar intoxicacions alimentàries.
Com s’ha d’indicar la data segons el tipus de producte?
- Duració inferior a 3 mesos: Especificar el dia i el mes.
- Duració entre 3 i 18 mesos: Especificar el mes i l’any.
- Duració superior a 18 mesos: Només indicar l’any (com en el cas de les conserves).
Aliments que es poden consumir després de la data de consum preferent
Alguns aliments es poden consumir fins i tot després de la data de consum preferent, sempre que no presentin signes de deteriorament i no estiguin oberts:
- Iogurts
- Pa de motlle, galetes i brioixeria
- Patates xips i fruits secs
- Pastes, arrossos i llegums
- Embotits i formatges curats
- Sopes i salses de sobre
- Begudes alcohòliques i refrescos
És important seguir la regla de “Mira, Olora, Prova” promoguda per la iniciativa To Good To Go per evitar el malbaratament alimentari.
Aliments sense data de caducitat o consum preferent
Hi ha aliments que no requereixen cap data, com:
- Begudes alcohòliques amb més del 10% de volum d’alcohol
- Vinagre, sal, sucre, xiclets
- Fruites i verdures fresques, pa i brioixeria de consum en 24 hores
Aliments amb caducitat estricta: Cal respectar-la!
En el cas de productes frescos, com carns, pollastre, peix o formatge fresc, cal respectar la data de caducitat. Consumir aquests aliments caducats pot comportar riscos greus per a la salut. Les fruites i verdures, en canvi, es poden avaluar amb els sentits, però cal anar amb compte amb les zones podrides o enmoheïdes, ja que poden contenir fongs o bacteris perillosos.
Riscos de consumir aliments caducats
Els aliments caducats poden provocar intoxicacions alimentàries per microorganismes com:
- Salmonella: Pot causar dolor abdominal, diarrea, vòmits, febre i malestar general.
- Listeria: Pot provocar gastroenteritis, avortaments en dones embarassades i malformacions en fetus.
- E.coli: Pot derivar en diarrees sanguinolentes i, en casos greus, insuficiència renal.
- Toxina botulínica: Pot causar vòmits, dificultat per respirar i problemes neurològics.
Els símptomes poden ser especialment greus per a nens, embarassades i persones amb el sistema immunitari compromès.
Es pot allargar la vida dels aliments?
La congelació és una opció per allargar la vida dels aliments, però cal tenir en compte que:
- La congelació no mata els microorganismes, només els manté inactius.
- Els aliments descongelats s’han de cuinar immediatament.
- És preferible congelar els aliments quan encara tenen una data de consum llarga.
En resum, entendre la diferència entre data de caducitat i data de consum preferent ens ajuda a consumir els aliments de forma segura i a reduir el malbaratament alimentari.