Polèmica: Possible especulació en l’encariment dels aliments

El comissari europeu d’Agricultura, Janusz Wojciechowski, ha assegurat aquest dimarts que «no es pot excloure» que l’especulació sigui un dels factors que fan augmentar el preu dels aliments. En una sessió de preguntes al ple de l’Eurocambra, Wojciechowski ha afirmat que l’executiu comunitari no té per ara «proves» que hi hagi especulació en l’increment dels preus dels aliments, però ha instat els 27 a «actuar si n’observen».

«No podem excloure completament que hi hagi l’especulació», ha insistit el comissari, tot i afegir que la principal causa de la pujada és la invasió russa d’Ucraïna. D’altra banda, Wojciechowski ha demanat als 27 augmentar el pressupost de la Política Agrària Comuna (PAC) per ser «eficaços» en l’ajuda als agricultors.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

En les respostes a les preguntes dels eurodiputats, el comissari d’Agricultura ha afirmat que la inflació també afecta la PAC i ha subratllat que el pressupost pactat l’any 2020 és insuficient per al nivell d’inflació actual. «Ni la PAC ni el pressupost de la Unió Europea estan preparats per aquest nivell d’inflació. No estan preparats per aquesta enorme crisi», ha afegit. «Necessitem que hi hagi instruments per respondre en moments de crisi», ha insistit.

D’altra banda, Wojciechowski ha remarcat que l’augment del preu dels aliments no està «beneficiant» els agricultors. «Els ingressos en l’agricultura no han augmentat al mateix nivell per compensar la taxa d’inflació», ha dit.