Sense Categoria

Alerten de la possible falta de mà d’obra per a la campanya de la fruita de l’estiu

Avatar
  • març 20, 2020
  • 3 min read

Pla obert de temporers collint nectarines en una finca agrícola de Soses | LleidaDiari.cat

L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, Afrucat, avisa que caldran entre 35.000 i 40.000 treballadors extra per a la campanya de la fruita, la qual està a punt d'arrencar. Així, en les setmanes vinents començaran els treballs d'aclarida i de collita de les diferents espècies fructícoles a totes les demarcacions catalanes.

 

En el cas de Lleida, s'iniciaran entorn de la Setmana Santa, moment en què tota la mà d'obra necessària al camp ha d'estar contractada. Mentre, a la zona més precoç, als camps de Tarragona, s'hauran de dur a terme d'aquí a quinze dies i a Girona hi ha la problemàtica afegida derivada dels aiguats del temporal Gloria, amb la qual cosa encara s'està fent treballs d'esporga als camps.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

«Legalització provisional» de les persones que es troben en situació irregular

Afrucat alerta que el problema amb tota aquesta mà d'obra està en el fet que normalment aquests treballs els duen a terme personal immigrant que arriba de diferents països tercers a la Unió Europea (Marroc, Algèria, Colòmbia) i també de l'Europa de l'Est. És per això, que les mesures de tancament de fronteres afectaran especialment el sector fruiter, que no pot ajornar o aturar la producció dels arbres.

 

Per aquest motiu, proposen considerar la «legalització provisional» de les persones que es troben en situació irregular a Espanya, a fi i efecte de poder-les contractar i ocupar els llocs de treball necessaris, a més de fer una crida des dels serveis d'ocupació a tota la gent que ara mateix està a l'atur o desocupada, per poder elaborar una llista amb la qual el sector fructícola pugui comptar. Tot i això, alerten que aquesta darrera mesura no ha donat resultat en els darrers anys, amb la qual cosa veu més factible la primera mesura.

 

En aquests darrers dies, Afrucat ha constatat que en altres zones del sud de l'Estat més primerenques aquesta manca de mà d'obra especialitzada ja ha portat a moltes centrals a suggerir als seus productors que deixin part de la collita al camp per impossibilitat de manipular-la.

 

Flexibilització dels desplaçaments per motiu de treball

D'altra banda, el director general d'Afrucat, Manel Simon, ha mostrat la seva satisfacció per les puntualitzacions que va fer aquest dijous Protecció Civil sobre les restriccions a la mobilitat, pel que fa a situacions de desplaçaments laborals. Així, ha explicat que no s'aplicaran en el cas de vehicles professionals o d'empresa per anar al centre de treball i que es recomana que l'ocupació sigui la mínima possible i intentant que hi hagi seients buits al mig de les persones que hi pugin.

 

Finalment, des de l'associació empresarial del sector fructícola català s'insisteix en la necessitat de disposar de mascaretes, guants de nitril i gel hidroalcohòlic per tal de protegir al personal que continua treballant a les centrals fruiteres. Aquest material actualment no es troba en el mercat i l'associació demana ajuda a les administracions per tal que puguin fer alguna cosa al respecte.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *