Societat

Alerten que l’anomenada cocaïna rosa s’ha integrat en les drogues consumides per sortir de festa

El 20% dels joves que utilitzen substàncies ha pres tusibí alguna vegada en l’últim any

Marta Romera
  • febrer 18, 2023
  • 3 min read
Alerten que l’anomenada cocaïna rosa s’ha integrat en les drogues consumides per sortir de festa

L’Observatori de consums, riscos i cura del programa Energy Control de l’Associació Benestar i Desenvolupament revela que el consum de l’anomenada cocaïna rosa s’ha integrat en el repertori de les drogues consumides per sortir de feina. Així ho demostra una enquesta en línia en què van participar 1.412 persones joves que habitualment utilitzen substàncies. El 20% havia consumit tusibí alguna vegada en l’últim any. L’entitat constata que aquesta droga no és exclusiva de les classes altes.

Aquest estudi és el primer que es fa a Espanya amb l’objectiu de conèixer millor el consum de tusibí. S’ha dut a terme entre persones que habitualment consumeixen substàncies psicoactives per sortir de festa i amb un perfil sociodemogràfic que es correspon al d’una persona jove (26 anys de mitjana), que treballa per compte d’altre o estudia i viu a casa de la família.

 

Tot i que no es tracta de la principal substància que consumeixen, sembla que el tusibí s’ha integrat en un repertori extens de substàncies consumides, entre les quals destaquen no només l’alcohol o el cànnabis, sinó també l’MDMA (èxtasi), l’amfetamina, la cocaïna i els poppers, segons constata l’estudi. De fet, sis de cada 10 reconeix haver combinat el tusibí amb altres drogues sempre que ho ha consumit.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El tusibí acostuma a consumir-se esnifant la pols, estant de festa i amb les amistats. Els llocs on es consumeix són variats, sent els més esmentats les discoteques i les festes rave. Amb tot, sembla que el seu consum és força ocasional: tres de cada quatre reconeix haver-lo consumit tan sols entre 1 i 5 dies en els dotze últims mesos.

 

Tot i la confusió que hi ha al voltant de la seva composició, set de cada deu persones assenyala la MDMA i la ketamina com a components d’aquest producte. Però encara hi ha persones que tenen creences errònies sobre la seva composició i assenyala substàncies com la cocaïna, la 2C-B o la LSD. Un 8% va assenyalar desconèixer la composició. Per aquesta raó, entre les recomanacions de l’Observatori hi ha la de continuar treballant per trencar l’associació del tusibí amb la 2C-B o la cocaïna.

L’Observatori de consums, riscos i cures també ha inclòs, a més de l’enquesta en línia, diverses entrevistes en profunditat i grups de discussió a quatre ciutats espanyoles per conèixer millor les pautes de consum recreatiu de substàncies psicoactives i, així, orientar el desenvolupament d’accions de reducció de riscos i danys més efectives. Per això, a més del consum de tusibí, també s’ha posat el focus a conèixer les maneres en què les persones que consumeixen èxtasi dosifiquen tant el vidre com les pastilles, quines precaucions adopten quan esnifen substàncies o les percepcions que tenen sobre l’ús de filtres als porros com a estratègia per reduir els riscos de tipus respiratori, entre altres temes.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *