Societat

Alerten de casos d’ansietat derivats de l’emergència climàtica

Testimonis expliquen que senten estrès, angoixa i desassossec en veure perillar el seu futur

Marta Romera
  • desembre 26, 2022
  • 4 min read
Alerten de casos d’ansietat derivats de l’emergència climàtica

Durant la darrera dècada el concepte de l’ansietat climàtica ha anat agafant més i més força entre els diferents estrats de la societat. Es tracta d’una activació emocional que es tradueix en sentiments d’estrès o angoixa vinculada a esdeveniments relacionats amb l’emergència climàtica. En aquest sentit, tot i no ser un concepte nou, els psicòlegs alerten que cada vegada està més present i que, si fa uns anys eren casos aïllats, ara afecta un gruix més generalitzat, sobretot entre el col·lectiu més jove. Testimonis expliquen a l’ACN que una de les majors preocupacions està relacionada en veure perillar el seu futur. Fins i tot admeten que han pres decisions vitals molt influïdes pel canvi climàtic, com ara no tenir fills.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’Ivan Rivera, de la cooperativa Psicoopera de Sants, detalla a l’ACN que aquest tipus de situació es troba dins l’espectre ansiós i que presenta, de fet, una simptomatologia similar. Manca de son, alteracions alimentàries, tremolors, palpitacions o respiració agitada són alguns dels efectes més recurrents, però també d’altres més relacionats amb la ment, com el pensament recorrent o bé la preocupació. «Tot plegat acaba afectant l’estat d’ànim i l’energia», concreta, «i a més pot acabar afavorint el desenvolupament de quadres depressius importants».

 

«És un sentiment d’estrès, angoixa i desassossec molt real», afirma en Julen Vallès, un jove de Barcelona que ho ha viscut en primera persona, «igual que pots tenir aquest sentiment respecte a diferents situacions com no poder pagar un lloguer, o disposar d’una feina que no trobes». També sosté que la preocupació recau en veure certs possibles escenaris, i que tot plegat «es tradueix en una experiència personal que afecta el dia a dia».

 

En aquesta mateixa línia s’expressa la Sara Santana, una jove que també ha tingut angoixa derivada de l’emergència climàtica i que, sovint, s’ha trobat que no tothom veu la situació com ella. «Alguna vegada m’ha passat de posar-me molt malament i dir: és que queden molt pocs anys. A això m’han contestat que de lluites sempre n’hi ha hagut, i que aquesta és una més», relata. Aquest és un dels motius que van portar en Julen i la Sara a fer activisme, on van trobar gent amb qui poder parlar del tema honestament.

Una preocupació més present en els joves

L’ecoansietat és una problemàtica que afecta a tota mena de persones, però que preval en els joves. Així ho explica Rivera, assenyalant que a la consulta arriba un flux estable de persones que expressen aquest malestar, «present dins de la bossa d’angoixes» que també contenen altres aspectes com per exemple la pandèmia o bé la situació econòmica. En quant els perfils majoritaris, joves d’entre 15 i 25 anys que es veuen afectats per aquesta «incertesa de futur».

 

Tot i això, tal com considera l’ambientòleg i especialista en biodiversitat, Andreu Escrivà, «l’ecoangoixa pot afectar més a la gent jove, però el canvi climàtic afecta a tothom». Escrivà admet que sovint certa gent de més de 30 o 40 anys percep que tot això «no va amb la seva vida» i que creu erròniament”que han nascut sense canvi climàtic, ja que tot allò que viuen en l’actualitat és un procés de canvi accelerat i causat per l’ésser humà.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *