Alerten de casos d’ansietat derivats de l’emergència climàtica

Durant la darrera dècada el concepte de l’ansietat climàtica ha anat agafant més i més força entre els diferents estrats de la societat. Es tracta d’una activació emocional que es tradueix en sentiments d’estrès o angoixa vinculada a esdeveniments relacionats amb l’emergència climàtica. En aquest sentit, tot i no ser un concepte nou, els psicòlegs alerten que cada vegada està més present i que, si fa uns anys eren casos aïllats, ara afecta un gruix més generalitzat, sobretot entre el col·lectiu més jove. Testimonis expliquen a l’ACN que una de les majors preocupacions està relacionada en veure perillar el seu futur. Fins i tot admeten que han pres decisions vitals molt influïdes pel canvi climàtic, com ara no tenir fills.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’Ivan Rivera, de la cooperativa Psicoopera de Sants, detalla a l’ACN que aquest tipus de situació es troba dins l’espectre ansiós i que presenta, de fet, una simptomatologia similar. Manca de son, alteracions alimentàries, tremolors, palpitacions o respiració agitada són alguns dels efectes més recurrents, però també d’altres més relacionats amb la ment, com el pensament recorrent o bé la preocupació. «Tot plegat acaba afectant l’estat d’ànim i l’energia», concreta, «i a més pot acabar afavorint el desenvolupament de quadres depressius importants».

 

«És un sentiment d’estrès, angoixa i desassossec molt real», afirma en Julen Vallès, un jove de Barcelona que ho ha viscut en primera persona, «igual que pots tenir aquest sentiment respecte a diferents situacions com no poder pagar un lloguer, o disposar d’una feina que no trobes». També sosté que la preocupació recau en veure certs possibles escenaris, i que tot plegat «es tradueix en una experiència personal que afecta el dia a dia».

 

En aquesta mateixa línia s’expressa la Sara Santana, una jove que també ha tingut angoixa derivada de l’emergència climàtica i que, sovint, s’ha trobat que no tothom veu la situació com ella. «Alguna vegada m’ha passat de posar-me molt malament i dir: és que queden molt pocs anys. A això m’han contestat que de lluites sempre n’hi ha hagut, i que aquesta és una més», relata. Aquest és un dels motius que van portar en Julen i la Sara a fer activisme, on van trobar gent amb qui poder parlar del tema honestament.

Una preocupació més present en els joves

L’ecoansietat és una problemàtica que afecta a tota mena de persones, però que preval en els joves. Així ho explica Rivera, assenyalant que a la consulta arriba un flux estable de persones que expressen aquest malestar, «present dins de la bossa d’angoixes» que també contenen altres aspectes com per exemple la pandèmia o bé la situació econòmica. En quant els perfils majoritaris, joves d’entre 15 i 25 anys que es veuen afectats per aquesta «incertesa de futur».

 

Tot i això, tal com considera l’ambientòleg i especialista en biodiversitat, Andreu Escrivà, «l’ecoangoixa pot afectar més a la gent jove, però el canvi climàtic afecta a tothom». Escrivà admet que sovint certa gent de més de 30 o 40 anys percep que tot això «no va amb la seva vida» i que creu erròniament”que han nascut sense canvi climàtic, ja que tot allò que viuen en l’actualitat és un procés de canvi accelerat i causat per l’ésser humà.