Societat

Alerten d’un augment de casos de depressió i estrès entre els docents

Segons un informe durant el darrer curs es van fer gairebé 2.000 actuacions, 34 més que el curs anterior

Marta Romera
  • novembre 23, 2022
  • 2 min read
Alerten d’un augment de casos de depressió i estrès entre els docents

El servei del Defensor del Professor d’ANPE va realitzar el curs passat un total de 1.994 actuacions,  34 més que en el curs anterior. Segons un informe, del total de casos atesos el 78% pateix ansietat, un 12% un procés depressiu i el percentatge de docents que es troben de baixa ascendeix un 15%. En el curs 2021/22, un 42% de les actuacions es relacionen amb professors d’ESO i Batxillerat, amb un augment d’un 4% respecte al curs anterior. Per la seva banda, en Educació Primària descendeixen del 44% al 39% i en Educació Infantil es mantenen en un 6%. Respecte a les actuacions realitzades en Cicles Formatius de Grau Mitjà, Superior i FP Bàsica, sumen un 9% del total (augmentant un 1%).

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Pel que fa a la tipologia dels casos atesos, el sindicat sosté que destaquen els corresponents a la problemàtica amb l’administració que augmenten d’un 25% a un 30%, en gran manera derivats dels canvis generats per la pandèmia de la covid. Tot i això, també remarquen altres problemàtiques com les retallades en personal de suport o diversos canvis normatius amb el curs ja començat.

 

D’altra banda, el document indica que els índexs d’ansietat continuen augmentant fins a valors que freguen ja el 80% dels professionals que demanen ajuda. Augmenten també els docents que pateixen depressió i que es veuen abocats a la baixa laboral.

Finalment, les dades recopilades «posen de manifest que el problema a les aules continua sent una assignatura pendent dins del sistema educatiu» que el sindicat considera que «no es resoldrà fàcilment sense un suport polític, social i familiar».

 

És per aquest motiu, que ANPE reitera la necessitat de desenvolupar una Llei d’Autoritat del professorat en l’àmbit estatal, amb mesures reals que dignifiquin la tasca docent i afavoreixin un clima de convivència adequat. També l’elaboració d’un Pla Estratègic de Millora de la Convivència Escolar en els Centres Educatius, liderat i coordinat pel Ministeri d’Educació, partint del si de la Mesa Sectorial d’Educació.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *