Amb seny: Alerten sobre l’abús de l’alcohol durant el Nadal

Projecte Home ha alertat del risc d’abusar de l’alcohol durant el Nadal, un risc que ha assegurat que afecta tothom. Segons ha afirmat l’organització en un comunicat, l’alcohol és la droga més consumida, acceptada i tolerada per la societat i les festes de Nadal són un moment crític tant per a les persones que fan un ús responsable com per a les que ja tenen un consum de risc. Durant aquest període, l’organització treballa específicament amb les persones que segueixen un programa de tractament per addicció a l’entitat amb l’objectiu de preveure les situacions de risc pensant en formes d’abordar-les o bé intentar evitar grans celebracions o festes on l’alcohol es consumeix de forma massiva.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Gairebé el 37% de les persones que l’ONG va atendre el 2021 tenien problemes amb alcohol. Així, l’alcohol és la segona droga que més demandes d’ajuda provoca entre les persones que arriben a Projecte Home. El primer lloc l’ocupa la cocaïna. Amb dades del 2021, la xifra d’ateses d’atesos homes era del 32,3%, mentre que en el cas de les dones puja al 62,4%.

 

D’altra banda, és la substància que presenta un inici de consum a una edat més primerenca i la que dilata el consum problemàtic durant més temps. En concret, una persona tarda 18,6 anys a iniciar un programa de tractament per consum d’alcohol des de l’inici del consum problemàtic, mentre que en altres substàncies com ara la cocaïna (12,7 anys), el cànnabis (11,8) o l’heroïna (9,1 anys) aquesta xifra és més baixa.

 

D’altra banda, entre els nois i noies atesos en un programa de prevenció de drogues i altres conductes de risc de Projecte Home per a joves i adolescents de 13 a 23 anys, les dades de 2021 mostren un increment de l’alcohol com a substància principal de consum respecte al 2020, passant en un any del 15,8% al 25,4% dels casos. L’organització ha alertat que el risc de patir trastorns físics, psicològics i del comportament al llarg de la vida pot ser més gran quan aquest consum s’inicia a l’adolescència.