Alerta de seguretat alimentària per contaminació en formatges. Vigileu!

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès una nova alerta de seguretat alimentària arran d’una notificació de la Xarxa d’Alertes Alimentàries Europees (RASFF). L’alerta fa referència a la presència d’Escherichia coli productora de toxina Shiga (STEC) en formatges DOP Morbier de la marca Jean Perrin, produïts a França.

El problema

Aquests formatges estan elaborats amb llet crua, la qual no ha estat sotmesa a tractament tèrmic que pugui eliminar les bactèries perilloses. L’Escherichia coli és una bactèria comuna en el tracte intestinal d’humans i animals, però algunes soques poden produir toxines perilloses, com la toxina Shiga, també coneguda com enterohemorràgica o verotoxigènica. Aquesta soca pot provocar greus problemes de salut si es consumeixen productes contaminats.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Productes afectats

Els productes contaminats identificats per les autoritats sanitaries inclouen diverses varietats i formats de formatge Morbier de la marca Jean Perrin:

  • Taula Morbier, Comté 12M i St Vernier (300 g): lots amb data de caducitat fins al 26/03/25.
  • Taula Morbier, Comté 12M i Édel Cléron (300 g): lots amb data de caducitat fins al 26/03/25.
  • Raclette 3 Sabors Morb-LC-Most (540 g): lots amb data de caducitat fins al 26/03/25.
  • Formatge Morbier 1/4 Roda (1,8 kg): lots amb data de caducitat fins al 18/02/25.
  • Formatge Morbier Roda (6,5 kg): lots amb data de caducitat fins al 14/03/25.

Què cal fer?

Aquests productes s’han distribuït per tot l’estat espanyol i ja s’estan retirant del mercat. Tanmateix, AESAN recomana a les persones que puguin tenir aquests formatges a casa que: No els consumeixin i els retornin a l’establiment on els van comprar. Acudeixin a un metge si han consumit aquests formatges i presenten símptomes com rampes abdominals, diarrea aquosa o sanguinolenta, ja que podrien estar relacionats amb la infecció per Escherichia coli productora de toxina Shiga.

El risc de la llet crua

No és la primera vegada que els formatges elaborats amb llet crua es veuen implicats en una alerta sanitària. La bactèria Escherichia coli forma part de la microbiota intestinal habitual, però les fallades higièniques o el consum d’aliments crus poden provocar infeccions greus. La manera més eficaç de prevenir aquests riscos és mitjançant el tractament tèrmic dels aliments. AESAN recorda que la pasteurització de la llet i el correcte cuinat de productes càrnics o vegetals poden ajudar a reduir el risc d’infeccions causades per aquesta perillosa toxina.