Categories: Societat

Alerta sanitària per presència de salmonella en fuet envasat

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha informat, a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (SCIRI), d’una alerta alimentària notificada per les autoritats sanitàries de Catalunya. L’alerta fa referència a la presència de Salmonella en dues marques de fuet lonxejat refrigerat.
NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Productes afectats

1. Fuet lonxejat LA TABLA (comercialitzat per ALDI)

  • Aspecte: lonxejat
  • Lots afectats: L5136 i L5140
  • Pes de cada unitat: 125 g
  • Conservació: refrigerat

2. Fuet lonxejat VALLDAN

  • Aspecte: lonxejat
  • Lot afectat: L5134
  • Pes de cada unitat: 125 g
  • Conservació: refrigerat

Segons la informació disponible, la distribució inicial d’aquests productes s’ha realitzat a les comunitats autònomes de Catalunya, Castella i Lleó, Madrid i la Comunitat Valenciana, tot i que no es descarta que hagin estat redistribuïts a altres territoris.

Recomanacions a la ciutadania

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomana no consumir els productes dels lots afectats si es tenen a casa, i demana que es retornin al punt de venda per sol·licitar el reemborsament.

En cas que alguna persona hagi consumit aquests fuets i presenti símptomes compatibles amb la salmonel·losi (com diarrea, vòmits, febre, dolor abdominal o de cap), es recomana acudir a un centre de salut i demanar un justificant mèdic.

Què és la Salmonella?

La Salmonella és una de les principals causes de brots d’intoxicació alimentària a Espanya. Es tracta d’una bactèria que viu en l’intestí de les persones i dels animals, i que pot contaminar aliments o aigües si no es mantenen les condicions sanitàries adequades.

Els aliments més habitualment afectats són:

  • Ous crus o poc cuinats
  • Carn crua o poc feta, especialment d’aviram
  • Llet i derivats làctics
  • Verdures i hortalisses crues regades amb aigua contaminada
  • Marisc
Els símptomes poden aparèixer entre les 12 i 36 hores després de la ingesta, i la durada habitual és de 2 a 7 dies. Tot i que sovint la infecció es resol sense complicacions, persones vulnerables com infants, gent gran o persones amb malalties prèvies poden patir conseqüències greus, principalment per deshidratació.
Helena Rius

Recent Posts

Gaudeix del cap de setmana amb les propostes de l’#agendaLleida!

Un cap de setmana més LleidaDiari.cat arriba amb l’agenda cultural i d’oci de la demarcació…

4 hores ago

Quinzena d’empreses lleidatanes creixeran un 27% gràcies al programa ‘Accelera el Creixement’

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el president de PIMEC Lleida,…

5 hores ago

Tornar a casa ple de picades de mosquit té solució: consells clau per alleujar-les

Pocs plaers hi ha més grans que passar una tarda d’estiu a l’aire lliure, però…

5 hores ago

Gran avenç: Identifiquen les llavors de la metàstasi en càncer de mama

Un estudi liderat per l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, amb participació del Servei…

5 hores ago

Desmantellat a Catalunya un dels laboratoris de drogues sintètiques més importants d’Europa

La Policia Nacional ha desmantellat a Amposta un dels laboratoris de drogues sintètiques més importants…

6 hores ago

Estudiants: Ja podeu consultar les notes de tall més altes a Catalunya

El doble grau de Física i Matemàtiques que s'imparteix a la UAB i a la…

6 hores ago