Alerta per pluges intenses a Catalunya

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla especial d’emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) per l’avís de pluges intenses que començaran aquest dissabte a la tarda i s’allargaran durant la nit i matinada. S’esperen xàfecs intensos que aniran acompanyats de tempesta i, localment, de fenòmens de temps violent, especialment al Pirineu i Prepirineu occidental i central.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

A bona part del país, a excepció del litoral central i nord, hi ha previsió de superació del llindar d’intensitat de pluja de més de 20 litres en mitja hora. Es demana molta prudència en la mobilitat i en les activitats en espais naturals, i evitar acostar-se a rius, rieres i torrents sobretot del Prepirineu i Pirineu. En algunes zones del Pirineu i Prepirineu, es podran registrar valors de 40 litres en 30 minuts, tot i que amb una probabilitat baixa.

Recomanacions i consells

És important seguir els consells davant les fortes pluges disponibles a interior.gencat.cat/inundacions. Cal evitar els desplaçaments en vehicle i no aparcar en rieres o punts subterranis inundables. No s’han de travessar mai rius o rieres si baixen amb aigua, especialment a les zones amb previsió d’intensitats i acumulacions més importants.

Es recomana circular preferentment per rutes principals i autopistes, moderar la velocitat i mantenir les distàncies de seguretat. Si les precipitacions us sorprenen a la muntanya, dirigiu-vos a punts elevats i allunyats dels marges de rius i lleres de barrancs, rambles o torrents.

En cas de trobar-se a casa durant les fortes pluges, no baixar a les zones inundables com el soterrani o el garatge, no deixar objectes a l’exterior que puguin ser arrossegats per l’aigua, i protegir animals domèstics, aliments, aigua potable, documents importants, objectes de valor i productes perillosos en llocs alts i segurs.