Alerta per nevades durant el cap de setmana al Pirineu i Prepirineu

Protecció Civil a activitat la fase d’alerta del Pla Especial d’Emergències per nevades a Catalunya (Neucat) per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de nevades al Pirineu i Prepirineu amb precipitacions abundants a la zona de Lleida. Es preveu que dissabte hi hagi nevades a l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Berguedà, la Cerdanya, la Noguera, els Pallars Jussà i Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Val d’Aran on es podrien acumular més de 20 centímetres a partir dels 1.300 metres i acumulacions de 10 centímetres als 900 metres. També podria nevar de forma puntual a l’entorn dels 600 metres. Un primer episodi de nevades ha obligat ja a circular amb cadenes en una desena de carreteres de la demarcació de Lleida.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Protecció Civil recomana fer seguiment de les previsions meteorològiques les properes hores, i consultar l’estat del trànsit abans de fer qualsevol desplaçament per les zones que es poden veure afectades per la nevada. Es demana portar el vehicle equipat amb cadenes i extremar la prudència.

Segons el Servei Català del Trànsit les nevades de la passada matinada han deixat afectacions a la LV-5222, LV-5223, LV-5224. LV-5225, i LV-5223a a Sort, i la LV-5004 a Espot. També la LV-5131 entre Sort i Soriguera, al Pallars Sobirà. A l’Alta Ribagorça, la LV-5212 al Pont de Suert, i la L-502 a la Vall de Boí, i a l’Alt Urgell, la LV-5134 a les Valls d’Aguilar. El transport escolar en aquestes comarques s’ha vist afectat per les males condicions en aquestes vies.

Episodi de mala mar

Protecció Civil també ha emès una Prealerta del Procicat en situació de fort onatge. Segons el SMC es preveu que a partir de dissabte al matí comenci un episodi d’onades de més de 2,5 metres (maregassa) de component sud amb notable mar de fons, que afectarà tot el litoral català amb especial incidència a la zona compresa entre el Barcelonès i el Gironès, on es preveuen fortes ratxes de vent.

Protecció Civil ha demanat extremar les precaucions al front marítim a causa del fort onatge i tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa. També demana evitar anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades per evitar perills.

Avís per acumulació de pluja

D’altra banda, Protecció Civil recomana extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure a la zona del Montseny dissabte, on les previsions meteorològiques indiquen precipitacions que poden deixar acumulacions d’aigua superiors als 100 litres per metre quadrat en 24 hores