Sense Categoria

L’alerta màxima per altes temperatures s’estén a 249 municipis catalans

LleidaDiari
  • agost 12, 2022
  • 4 min read
L’alerta màxima per altes temperatures s’estén a 249 municipis catalans

Interior estén l'alerta per risc d'incendi i altes temperatures, que a partir de dissabte ja no només afectarà 44 municipis, sinó la major part del territori català. En concret, i davant de l'increment del perill d'incendi forestal, el Cos d'Agents Rurals activarà aquest dissabte el nivell 3 del Pla Alfa a 249 municipis de 23 comarques i es tancarà l'accés a 8 massissos: Montsant, Montserrat, Garraf-Foix, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Montmell, Prades, Tivissa-Vandellòs, Cardó-Boix. De fet, aquest divendres ja s'ha restringit l'accés al Parc Natural de la Serra de Montsant pel pic de calor i l'alt risc d'incendi. Interior fa una crida a la ciutadania per extremar les precaucions davant d'un episodi «excepcional» de risc d'incendi.

 

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Davant d'aquesta situació, Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest migdia en fase d'alerta el Pla d'emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT). A més, es manté un avís de risc per temperatures màximes extremes divendres i dissabte a moltes comarques catalanes.

 

Des de la mitjanit passada el Pla Alfa està activat al nivell 3, el màxim del pla operatiu, per extrem perill d'incendi forestal al sud de Lleida i a l'interior de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. L'alerta afecta actualment 44 municipis de 6 comarques, però s'ampliarà fins a 249 a partir de dissabte. El nivell 3 del Pla Alfa implica que no es pot fer cap activitat amb risc d'incendi forestal i queden aturats els treballs als boscos i la caça en els municipis afectats. S'han suspès a les comarques de ponent, Tarragona i Ebre, 863 autoritzacions que havien estat concedides per aquest divendres.

 

El punt àlgid: dissabte i diumenge

L'episodi, que tindrà el seu punt àlgid al llarg del dissabte i durarà fins diumenge, està motivat perquè es preveuen altes temperatures -de l'entorn dels 40ºC- i humitats relatives baixes al litoral i prelitoral de Barcelona, Tarragona i Terres de l'Ebre. A més a més, hi ha previsió de tempestes seques a aquesta mateixa zona al vespre de dissabte i matinada de diumenge. Al llarg de diumenge la situació de temperatures altes i humitats relatives baixes es mantindrà.

 

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), aquest divendres i dissabte s'intensifiquen les temperatures màximes extremes de manera generalitzada arreu del territori. Aquest divendres es preveu una pujada de temperatures important i entrada de vent de sud-oest, que provocarà la pujada de les temperatures a les comarques del nord-est.

 

Pel que fa a dissabte, es preveu l'entrada de vent de ponent i un augment de la temperatura a la zona de Ponent i Terres de l'Ebre. Durant aquest episodi els valors d'humitat es preveuen molt baixos degut a aquest vent d'oest que afectarà a tot l'interior de Catalunya, i que arribarà molt sec i reescalfat.

 

El cos d'Agents Rurals recorda que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l'activitat humana, sigui per imprudències, accidents o inclús per intencionalitat. I demana tenir present que està totalment prohibit fer foc de qualsevol mena, en zones forestals i el seu entorn, així com llençar burilles des del vehicle.

 

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat obriran tots els parcs de bombers voluntaris i es reforçarà el personal de tres parcs funcionaris de la majoria de regions d'emergències. També es reforçaran els comandaments i el personal del Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) i del Grup Operatiu de Suport (GROS), així com també el personal TEOC a les Sales de coordinació territorial i Sala central de Bombers (SCB).

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *