Alerta alimentària per una substància química present en envasos i tiquets

El bisfenol A (BPA) és una substància química utilitzada en la fabricació de plàstics i resines, molt utilitzada en la producció d’utensilis per a ús alimentari com en ampolles, plats i tasses. També són presents en les resines utilitzades per a fer revestiments protectors en recipients d’aliments i begudes, i en les tintes dels tiquets de la compra. El BPA pot migrar en petites quantitats als aliments i begudes que s’emmagatzemin en aquests recipients, sobretot, si no s’usen de manera correcta.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El bisfenol A (BPA) té efectes en la salut

Aquesta migració no és innòcua, perquè aquest compost té efectes perjudicials per a la salut:

  • Afecta al sistema immunitari.
  • Pot actuar sobre el sistema hormonal com a disruptor endocrí.
  • Altres possibles efectes potencialment nocius del bisfenol A afecten els sistemes reproductiu, de desenvolupament i metabòlic.

Les agencies EFSA i AEMA alerten del risc

Bisfenol A ha estat sota sospita des de fa anys: en 2011 es va prohibir el seu ús en la fabricació de biberons, i posteriorment aquesta substància també va ser prohibida en els envasos d’aliments per a nens de fins a 3 anys. La nova llei de residus espanyola, en 2022, estenia la prohibició de l’ús d’aquesta substància tòxica (així com de ftalats, també disruptors) a tots envasos de plàstic.

A l’abril d’enguany EFSA, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària va publicar els resultats de la nova avaluació dels riscos i els efectes sobre la salut d’aquest compost. Després de valorar les dades de consum d’aliments de la població (exposició al BPA), i els potencials efectes negatius d’aquesta substància, arriba a la conclusió que el BPA és un problema de salut per als consumidors de tots els grups d’edat, pels seus demostrats efectes nocius en la salut.

Uns mesos més tard, al setembre de 2023, l’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) va confirmar aquesta preocupació, advertint que els nivells d’exposició a aquest contaminant superen els valors que poden considerar-se segurs, per la qual cosa el bisfenol A representa un risc potencial per a salut de la població i urgia a la Unió Europea a prendre mesures.

Ara, al juny de 2024, el comitè encarregat de nous aliments i seguretat toxicològica de la cadena alimentària de la Comissió Europea ha recolzat la prohibició de l’ús del bisfenol A en els envasos d’aliments pel seu risc per a la salut. Aquesta prohibició tindrà un abast en recobriments de llaunes de conserves, ampolles de plàstic reutilitzables, o utensilis de cuina. La prohibició, que encara ha de rebre el vistiplau del Parlament i del Consell europeus, entrarà previsiblement en vigor a la fi del 2024.

Noves dades, menor tolerància

La IDT (ingesta diària tolerable) de bisfenol A, la quantitat que pot ingerir-se diàriament al llarg de tota la vida sense presentar un risc apreciable per a la salut, també s’ha anat reduint progressivament a la llum de les noves recerques.

En 2015, els experts van establir una IDTtemporal a causa de les incerteses de les proves sobre els efectes toxicològics del BPA. El límit d’ingesta diària tolerable fixat ara és al voltant de 20.000 vegades menor.

Hi ha motius per a preocupar-se

En comparar la nova ingesta tolerable amb les estimacions de l’exposició dels consumidors al BPA a través de l’alimentació, l’EFSA conclou que les persones de tots els grups d’edat amb una exposició mitjana i elevada al BPA superaven els límits admissibles.