Categories: Comarques

Menges proteïna vegetal? Alcarràs ubica una planta on fabricar-la

Alcarràs (Segrià) acollirà una planta per assajar tecnologies i elaborar productes a partir de proteïna alternativa a la carn, principalment la que prové de lleguminoses, com soja i pèsol, i cereals. La planta es construirà a tocar de la planta de compostatge Alcarràs Bioproductors i estarà oberta al sector, segons ha anunciat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, que ha afegit que el cost del projecte s’estima en 12 milions d’euros. El Departament traurà enguany a licitació la redacció del projecte amb l’objectiu que les obres puguin començar de cara al 2024 i està previst que els treballs de construcció s’allarguin un parell d’anys. Mas ha destacat que la planta vol «consolidar Lleida com a pol de la bioeconomia» catalana.

 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La titular del Departament d’Economia i Hisenda ha afirmat que la proteïna alternativa creixerà en el futur i serà complementària a la indústria de la carn i que, davant d’això, el país no pot «arrossegar els peus, sinó liderar nous models productius a Europa», ja que la planta d’Alcarràs serà pionera no només a l’Estat, sinó al conjunt del territori europeu. Per la seva banda, el secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus del Govern, Miquel Puig, ha explicat que la planta permetrà a empreses del sector, ja siguin start-ups, indústries o centres de recerca, testar materials i maquinària i produir «amb tirades prou llargues» els productes que vulguin posar a la venda.

 

En concret, la planta posarà a disposició de les empreses que vulguin experimentar en l’àmbit de les proteïnes alternatives, provinents dels insectes, els vegetals i les algues, un espai on disposaran de la maquinària, la tecnologia i l’equip tècnic necessari per validar els seus projectes. Serà una planta de testatge de maquinària, materials, productes, tecnologies, i línies de producció. La planta es construirà als terrenys d’Alcarràs Bioproductors. El president de la planta de compostatge, David Jové, ha dit que els ramaders que integren la firma no estan en contra de la proteïna alternativa, ja que no suposa «una competència perquè hi ha nínxols de mercat per a cada un», i defensa que els dos sectors puguin «col·laborar i utilitzar les instal·lacions».

Inversió de 12 milions d’euros

La planta preveu una inversió de 12 milions d’euros, un 40% dels quals es podria finançar amb fons FEDER, i el 60% restant en col·laboració amb altres institucions. El projecte el va impulsar la Diputació de Lleida i ara l’ha «entomat» el Govern, el qual confia a comptar de nou amb les institucions locals un cop s’hagin constituït els nous ajuntaments i diputacions.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Enxampat un home conduint begut, sense carnet i contra direcció al Pla d’Urgell

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dijous un home de 41 anys acusat de diferents…

12 minuts ago

‘Bola de Drac’ irromp entre les mones de Pasqua arran de la mort del seu creador

La sèrie de 'Bola de Drac' torna a tenir una «molt bona tirada» entre les…

17 minuts ago

Els nous canvis que has de saber si necessites demanar-te la baixa mèdica

Els hospitals podran gestionar directament baixes i altes per cirurgia major ambulatòria i parts. Salut…

49 minuts ago

Famílies: Inicien les jornades de portes obertes de les Escoles Bressol Municipals

L'Ajuntament de Lleida inicia el mes d'abril les jornades de portes obertes de les Escoles Bressol…

2 hores ago

Foto: Dani Alves apareix per primera vegada després de sortir de la presó

L'exfutbolista Dani Alves ha comparegut aquest dijous a l'Audiència de Barcelona per primera vegada des…

4 hores ago

Conductors: Talls de trànsit a Lleida amb motiu de la Processó del Sant Enterrament

La Guàrdia Urbana de Lleida vetllarà pel bon funcionament del trànsit durant la processó del…

4 hores ago