L’Ajuntament de Lleida activa el Pla d’actuacions per prevenir els efectes de l’onada de calor

L'Ajuntament de Lleida ha activat aquest dimecres el Pla d'actuacions per prevenir els efectes d'una onada de calor sobre la salut al municipi de Lleida (POCSMLL).
 

Ho fa en fase 2, amb un perill màxim, per la situació de risc, en què es poden superar els 38,6ºC i tenint en compte també l'adaptació al risc sanitari per la covid-19.
 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Segons el darrer avís que ha rebut la Paeria del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), la previsió per dimecres i dijous és que la comarca del Segrià hi hagi una probabilitat d'entre el 30 i el 70% de superar la temperatura de 38,6ºC, de 14 a 20 hores.
 

Davant aquesta situació, l'Ajuntament ha adoptat diferents mesures per prevenir els efectes de la calor entre la població.

 

L’Ajuntament de Lleida activa el Pla d’actuacions per prevenir els efectes de l’onada de calor

Aplica mesures de prevenció en fase 2, davant la previsió que les temperatures superin els 38,6ºC | Archivo

S'intensifiquen trucades a les persones fràgils

A més a més, el Departament de Protecció Civil de la Paeria revisa els recursos humans, en concret els voluntaris de protecció civil que es puguin necessitar en una situació de superació de perill alt com a suport atenció a persones vulnerables i que no disposen de condicions adequades al domicili a locals municipals habilitats per fer aquest tipus d'allotjament.
 

Així mateix, també fa una revisió dels recursos materials com ara equipaments dels locals municipals climatitzats (funcionament dels aparells de climatització i disponibilitat de menjar i espais vàlids per allotjaments temporals).
 

A través de la Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030, s'intensifiquen les trucades a les persones més fràgils mitjançant els serveis assistencials en l'àmbit domiciliari recordant les indicacions de prevenció enfront una onada de calor (SAD i TAD). També per part dels equips bàsics d'atenció primària i d'atenció a la infància i de l'alberg municipal es fa un seguiment individualitzat de les persones vulnerables que s'han censat.
 

A la vegada, des de la Paeria fan una crida a seguir un seguit de recomanacions per prevenir els efectes de la calor dirigides al conjunt de la població de Lleida però, en especial, a aquella més vulnerable al risc de calor com són les persones majors de 75 anys, malalts crònics, persones discapacitades físiques o psíquiques, indigents, així com persones que queden desemparades i exposades directament als efectes de la calor.

 

Recomanacions

Les principals recomanacions són tenir fresca la casa, buscar l'ombra al carrer i beure molta aigua. Si s'està dintre de casa, s'aconsella tancar les persianes quan hi toca el sol, obrir les finestres durant la nit, estar-se en les zones més fresques del domicili i refrescar l'ambient amb ventiladors o aire condicionat.
 

Pel que fa al carrer, la Paeria recomana evitar sortir al migdia, portar gorra o barret i utilitzar roba lleugera i que no sigui ajustada, mullar-se una mica la cara i la roba, vigilar en els trajectes en cotxe a les hores de més sol i limitar l'activitat física intensa. Així mateix, recomana beure molta aigua, refrescar-se sovint, evitar les begudes alcohòliques i menjars molt calents