Aitona permetrà apadrinar presseguers i anar a collir la seva fruita

Camps de presseguers florits

Vista aèria de camps de presseguers i nectariners florits al municipi d'Aitona, amb un globus aterrant al fons. | LleidaDiari.cat

Aitona (Segrià) posarà en marxa una prova pilot que permetrà apadrinar presseguers o nectariners de dos pagesos de la localitat. Els padrins podran triar entre collir ells mateixos la fruita a l'estiu o bé rebre-la a casa en fresc i, si es vol, una part en conserva.

 

També hi haurà l'opció de donar-la a entitats benèfiques. La iniciativa, que té a l'empresari Tatxo Benet com a ambaixador, pretén donar a conèixer el procés que segueix l'arbre durant l'any per produir préssecs o nectarines. Aitona confia superar enguany els més de 20.000 visitants que l'any passat van gaudir del paisatge rosat que conformen els presseguers florits de la població. Les rutes, guiades o que també es poden fer per lliure, s'avancen i començaran el 27 de febrer.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Ja preparen la nova edició de les rutes 

Aquest municipi del Segrià ja prepara la nova edició de les rutes que permeten gaudir del «mar rosa» que conformen els presseguers florits dels camps d'Aitona, enguany sota el lema 'Torna el rosa. Aitona, un mar de color'. Les rutes s'iniciaran el 27 de febrer, més aviat que en altres anys degut a l'avançament de la floració, i s'allargaran durant tres o quatre setmanes. L'Ajuntament d'Aitona confia superar enguany els més de 20.000 visitants que l'any passat, segons l'alcaldessa Rosa Pujol.

 

En el marc de projecte Fruiturisme que el consistori va posar en marxa fa uns anys, coincidint amb l'època de la floració s'ofereixen diferents rutes guiades i altres que es poden fer per lliure. En el cas de les rutes guiades, hi ha dues opcions que requereixen inscripció prèvia. De dilluns a dijous, s'ofereix una ruta guiada pels camps amb flor, que es complementa amb una visita posterior, també guiada, pel nucli antic de la població. De divendres a diumenge, a més de la ruta guiada als camps florits, el visitant té l'oportunitat de descobrir al seu aire diferents espais de la localitat com són l'església de Sant Antolí, la capella de Sant Gaietà i el mirador i eremita de Sant Joan de Carratalà, on una guia local facilita explicacions als turistes.

 

Una seixantena de veïns col·laboren com a voluntaris

Una seixantena de veïns col·laboren com a voluntaris i són els encarregats d'acompanyar i guiar els visitants durant les rutes. Pagesos del municipi expliquen als turistes el procés que se segueix durant l'any per poder produir la fruita, mentre altres veïns i regidors acompanyen els visitants durant el trajecte i el les posteriors visites a diferents indrets d'Aitona.

 

Però qui ho vulgui també pot fer per lliure alguna de les tres rutes senyalitzades per l'entorn del municipi, que es poden fer tant a peu com en bicicleta, com ara la ruta de la Serra Brisa, la ruta de l'arbre fruiter o la ruta del camí verd natural d'Aitona i Soses, tot vorejant el Segre. A més, empreses externes ofereixen la possibilitat de llogar bicicletes per poder fer alguna de les rutes o de sobrevolar els presseguers florits en globus aerostàtic, tal com ha explicat la tècnica de turisme de l'Ajuntament d'Aitona, Dolors Pelegrí.

 

Nova proposta per apadrinar presseguers

Una de les novetats d'enguany serà la prova pilot que permetrà apadrinar un presseguer o nectariner, iniciativa amb què les persones que hi participin podran conèixer i seguir durant l'any tot el procés que segueix l'arbre fins a produir els fruits, així com la feina que desenvolupa el pagès per fer-ho possible. Inicialment, dos pagesos joves del poble han ofert els seus arbres per tal que siguin apadrinats, tot i que en funció de l'èxit de la iniciativa no es descarta que puguin ser més.

 

Fent una aportació de 50 euros, els padrins tindran l'opció d'anar a l'estiu a collir ells mateixos al camp els préssecs o nectarines del seu arbre. Però qui ho prefereixi podrà rebre la fruita a casa seva en fresc, uns 20 quilos concretament, o una part en fresc i una altra envasada en pots de conserva, pagant 70 o 90 euros, respectivament.

 

Té com a primer ambaixador l'empresari lleidatà Tatxo Benet

La iniciativa té com a primer ambaixador l'empresari lleidatà Tatxo Benet, amb vincles materns al municipi en el qual ha passat moltes estones, sobretot de més jove. Benet ha valorat la fruita de qualitat produïda a la zona, així com el sabor d'aquesta respecte a altres provinents d'altres països i s'ha mostrat convençut que propostes com aquesta «serveixen per explicar i donar a conèixer a la gent l'artesania i la feina manual que comporta produir un préssec o una nectarina».

 

«Si això s'ensenya, la gent ho acabarà valorant i acabarà exigint que quan va a comprar el producte que realment val la pena», ha afirmat. Tatxo Benet ja ha anunciat que serà la primera persona a sumar-se a aquesta proposta, assumint l'apadrinament d'un centenar d'arbres dels quals, posteriorment, donarà la fruita que produeixin a diferents entitats benèfiques.

 

També et poden interessar…