Aitona organitza unes jornades sobre el llegat fotogràfic de Robert Capa

L’alcaldessa d’Aitona i vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol; el coordinador del projecte de la Ruta de Robert Capa a Aitona, Joan Ramon González; el president del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià (CECS), Quintí Casals, i el cap de màrqueting i promoció del Patronat de Turisme, Juli Alegre, han presentat aquest dimecres les jornades de formació i difusió didàctica ‘La darrera ofensiva republicana a Catalunya (1938): Robert Capa a Aitona’, que se celebraran els dies 5 i 6 de novembre a la sala d’actes de l’Ajuntament d’Aitona i a la Serrabrisa.

 

Aquestes jornades completen la inauguració feta l’any passat de la Ruta Robert Capa, que ressegueix els passos pel fotoperiodista Robert Capa, que durant el període comprès entre el 7 i el 22 de novembre del 1938 va documentar fotogràficament la darrera ofensiva de l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil Espanyola, i més concretament la batalla del dia 7 de novembre a Aitona.

 

Rosa Pujol ha explicat que des que l’any passat es va obrir la ruta Robert Capa «més d’un miler de persones, tan escolars, entitats i particulars, s’han interessat per aquest esdeveniment». Ha catalogat d’inèdites les jornades «donant continuïtat al projecte divulgatiu i lúdic de donar a conèixer espais en què els soldats lluitaven en el front republicà».

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Joan Ramon González ha destacat que el front va durar nou mesos i que el 7 de novembre de 1938 hi va haver un atac republicà per sorpresa. En aquest sentit, ha recordat que Capa, advertit que hi havia moviment a l’àrea d’Aitona, es va desplaçar des de Barcelona per fotografiar la batalla. González, que ha catalogat Capa com «el millor fotògraf de guerra de l’època», ha explicat que, «amb les seves fotografies tenim excel·lentment documentat l’atac».

 

Quintí Casals ha valorat «les enormes possibilitats que ens genera el front del Segre, en el sentit que, des del territori cal promocionar iniciatives que generin recursos turístics de primer ordre». En aquesta línia s’ha manifestat Juli Alegre, que ha recordat que la creació de la ruta i aquestes jornades ajudaran a la creació d’una gran marca que dinamitzi el territori i que ajudi a desestacionalitzar les visites.

Les jornades s’iniciaran amb el seminari ‘La Guerra Civil, una mirada des d’Aitona, en què s’emmarquen les ponències del president de l’Associació d’Estudiosos del Front del Segre, Pol Galitó, que parlarà sobre ‘La batalla del Segre. El reportatge de Robert Capa’; la intervenció de Joan Ramon González, que ho farà sobre ‘La Guerra Civil i el patrimoni. La creació de la ruta Robert Capa’; la ponència del fotògraf Josep Ignasi Rodríguez i Pilar Echauz, que parlaran sobre ‘La fotografia de la Guerra Civil. Robert Capa, fotògraf de guerra’; i la que farà Hèctor Atienza, sobre ‘Les noves tecnologies i la difusió de la Guerra Civil. El cas de la ruta Robert Capa’.

La temàtica del dia 6 de novembre es presenta sota el títol ‘Gaudeix la Ruta Robert Capa a Aitona’, amb la presentació de part d’Ejército del Ebro, Recreació i Patrimoni Junts i ARH Montserratí de ‘Soldats a la Serrabrisa. Recreació històrica en la Ruta Robert Capa’; una visita guiada per la ruta, a càrrec de Pol Galitó i Joan Ramon González, i un concert a càrrec de Ramon Redorta, que portarà per títol ‘Cançó de trinxera republicana’.