Aitona facilita rellotges de teleassistència a 40 veïns del poble

L’Ajuntament d’Aitona (Segrià) ha lliurat a quaranta veïns més grans de 70 anys i que viuen sols o en parella però sense fills uns rellotges de teleassistència avançada, desenvolupats per l’empresa Seniordomo. Només prement un botó, els usuaris poden alertar algun familiar i parlar-hi, si tenen alguna incidència o es troben malament.

 

Els rellotges també hi contacten en cas de detectar una alteració en el pols o una possible caiguda de l’usuari. Si cap familiar atén l’alerta, l’aparell avisaria els serveis socials municipals i aquests actuarien en conseqüència. Es tracta d’un projecte assistencial pioner a Catalunya, que s’ofereix a través del Centre Municipal de Serveis d’Aitona i compta amb el suport econòmic de la Diputació de Lleida.

 

Aitona ha presentat aquest dimecres un nou servei d’assistencial que el consistori ofereix a través del Centre Municipal de Serveis. Es tracta d’un rellotge de teleassistència que té com a finalitat ajudar les persones grans, amb discapacitat o dependència perquè puguin viure al seu domicili amb seguretat i reduint el risc d’aïllament.

 

L’Ajuntament ha adquirit 40 rellotges de teleassistència, amb un servei per a 18 mesos i que han tingut un cost total de 7.145,05 euros, subvencionat per la Diputació de Lleida mitjançant el Pla de Salut de la institució. «Amb aquest nou servei pioner i únic al nostre entorn consolidem al poble un model social d’assistència i atenció a la gent gran i a tots els col·lectius que més ho necessiten, que és de primer nivell i d’absoluta referència», ha destacat l’alcaldessa del municipi, Rosa Pujol.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Prestacions del rellotge de teleassistència

El rellotge de teleassistència que presta l’Ajuntament d’Aitona és el SeniorDomo, un servei de teleassistència avançada basat en un rellotge que funciona de forma autònoma amb la seva pròpia targeta de veu i dades. És un dispositiu de protecció les 24 hores a qualsevol lloc, que és inclusiu i connecta a la persona que el porta amb el seu entorn proper, segons ha explicat el CEO i cofundador de SeniorDomo, Àngel Puertas.

 

El sistema és capaç de detectar caigudes, inactivitat inusual, pols anòmal, desorientació per gent amb deteriorament o Alzheimer, entre altres incidències que pugui patir l’usuari. Una de les principals innovacions és que el sistema està monitoritzat les 24 hores per un robot informàtic que analitza cada dia a prop de 2 milions de registres de tots els usuaris i detecta situacions de risc. Davant una alarma, el sistema està completament automatitzat i activa un protocol de trucada als familiars per a localitzar al primer familiar disponible en menys de 24 segons de mitjana, i permet que parlin amb el seu familiar a través del rellotge amb mans lliures.

 

És un model de teleassistència inclusiu on participa la família i que trenca amb la bretxa digital perquè és molt fàcil de fer servir i ho porta gent gran. Actualment, aquesta tecnologia ja la fan servir 1.500 famílies arreu de l’estat espanyol i la seva adopció està essent molt ràpida. De totes maneres, Aitona és el primer ajuntament català que facilita als seus veïns aquest servei, el qual a l’Estat només ofereix la població d’Alcobendas (Madrid).

Suport de la Diputació de Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn ha posat en valor la utilitat social dels plans de subvencions de la Diputació. «Moltes vegades ens quedem només en els números, però, en aquest cas, una part del Pla de Salut ha servit perquè l’Ajuntament d’Aitona atorgui aquesta garantia de benestar per a 40 de les seves famílies», ha indicat Talarn.

 

L’alcaldessa d’Aitona ha exposat que, des de l’obertura el Centre Municipal de Serveis s’ha anat nodrint amb nous recursos i eines adaptades a les necessitats dels usuaris, com ara el banc d’ajudes tècniques o el robot assistencial. «Ara, fem un nou pas endavant amb una prestació que estem convençuts que representarà un enorme salt qualitat per al benestar dels nostres veïns», ha assenyalat Rosa Pujol. Abans de la presentació dels rellotges de teleassistència, s’han formalitzat els convenis amb les persones beneficiàries d’aquest servei.