Societat

Les agressions físiques per LGTBI-fòbia creixen un 30%

L'OCH registra 225 incidències des del gener, un 43,5% a la ciutat de Barcelona

Tània Sentís
  • desembre 3, 2022
  • 4 min read
Les agressions físiques per LGTBI-fòbia creixen un 30%

Les agressions físiques per LGTBI-fòbia creixen un 30,2% a Catalunya respecte al 2021 i superen per primer cop les agressions verbals. Així ho indica la radiografia feta per l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) amb dades d’incidències registrades des del gener d’aquest any i fins al novembre. De les 225 incidències, 56 són agressions físiques (24,9%) i 53 són verbals (23,5%). Les dades mostren que l’increment d’incidències totals del 2021 -se’n van registrar 284- s’està mantenint. Un 43,5% de les queixes registrades són a la ciutat de Barcelona (98) però destaca l’augment significatiu a la província de Girona (16).

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Les discriminacions per gaifòbia són les més registrades, seguit de les de transfòbia, que ha augmentat un 6,8%. Pel que fa als àmbits, la via pública també continua sent l’espai més registrat.

El president de l’OCH, Eugeni Rodríguez, ha assenyalat en roda de premsa que la radiografia del 2022 manté la dinàmica del 2021, un any “extraordinàriament impactant en les violències al col·lectiu LGTBI“. D’altra banda, ha destacat les agressions al col·lectiu transsexual, que ha atribuït a la polarització al voltant dels drets i la llei trans, i el fet que les agressions físiques en general superin les verbals.

Rodríguez ha vinculat l’augment a la impunitat que sovint es dona als agressors, a la banalització de les violències des de certs sectors o al discurs que alimenta l’extrema dreta. Per tot plegat, ha fet un crit a les administracions, i en especial a la Generalitat, perquè contribueixin amb més recursos i això permeti, no només atendre casos de discriminació, sinó també treballar a les escoles i fer pedagogia. De fet, el director de l’OCH ha lamentat el poc finançament que reben i ha assenyalat que al pas que van l’any que ve el finançament privat superarà el públic.

La meitat d’incidències són per gaifòbia

D’acord amb les dades recollides, les agressions físiques són els tipus de discriminacions més registrats (24,9%). És una dada significativa, ja que les agressions verbals acostumen a superar les xifres de les físiques. Això tenint en compte que la majoria d’agressions físiques ja són exercides amb agressions verbals. Les agressions verbals, en si soles, suposen el segon tipus de discriminació més registrat (23,5%). En tercer lloc, les mostres d’odi i exaltació (20%) com ara pintades a simbologies LGTBI o discursos d’odi. A continuació, el tracte inadequat (11,5%), seguit de l’assetjament (7,5%) i les amenaces (6,9%). Per últim, el dret d’admissió (2,3%).

De les 225 incidències, pràcticament la meitat (48,7%), 114 són situacions de gaifòbia. El segon col·lectiu més registrat és el de les persones trans (23,9%). En comparació a les dades del col·lectiu trans amb el mateix període de 2021 (45) hi hagut un augment del 24,5%. També augmenten les discriminacions a persones no binàries (de 4 a 11 incidències).

L’espai públic, principal àmbit de discriminació

La via pública és l’espai on s’han registrat més d’un terç del total d’incidències registrades (39,3%). En segon lloc, hi ha internet i xarxes socials (10,7%). En tercer lloc, les incidències que es produeixen l’àmbit laboral (8,4%) seguit del transport públic (8%).

Aquest 2022 s’aprecia un augment significatiu del registre d’incidències produïdes en espais d’oci nocturn del 75% (discoteques, pubs, bars, etc.), que l’OCH atribueix a la represa de la presencialitat i de l’oci. A més, algunes de les incidències registrades en la via pública es produeixen en franja de nit al voltant d’aquests espais, en moments previs o posteriors en els quals hi acudeixen els usuaris.

Rodríguez ha explicat que tenen en marxa un punt de seguiment i atenció a la Sala Apolo i ha anunciat que a partir del gener també hi serà a la Sala Razzmatazz. D’altra banda, ha valorat positivament l’experiència d’haver estat presents amb un punt al triangle lúdic del Poblenou, a Sant Martí, com a part d’una prova pilot i espera que es consolidi en aquest o altres espais de la ciutat.

Tània Sentís
Sobre l'Autor

Tània Sentís

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *