Agramunt s’omple d’art per analitzar l’ús dels porxos al segle XXI

Un dels grafitis d'Agramunt

Un dels grafitis d'Agramunt | LleidaDiari.cat

 

Les rajoles de la plaça del Mercat d'Agramunt ha estat aquest divendres el llenç dels onze alumnes del curs d'estiu Art i Territori. Enguany s'ha fet la sisena edició que s'ha centrat a donar visibilitat als porxos i analitzar l'ús que se'n fa al segle XXI.

 

Dimecres, que va ser dia de mercat, els alumnes van cartografiar la funció dels porxos i aquest divendres han marcat amb guix els dibuixos de llums i ombres que els porxos fan a terra, depenent de l'hora i del sol.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

El recorregut que els veïns fan el dia de mercat

Els alumnes també han dibuixat a les rajoles de la plaça el recorregut que els veïns fan el dia de mercat i també algunes de les frases que més se senten els dimecres com ara 'Hola guapa!' o 'El pebrot rojo quanto?'. És una activitat organitzada per l'Ajuntament i la UdL.

  

'T'agrada el vestit que m'he comprat?', 'Hola guapa!', 'El pebrot rojo quanto?' o 'No havia de fer més fresca?' són algunes de les frases que els alumnes del curs d'estiu Art i Territori van escoltar dimecres, dia de mercat, a Agramunt.

 

 

I aquest divendres, les han deixat escrites amb guix a la plaça del Mercat, com a una de les accions artístiques que han fet enguany. La intervenció artística col·lectiva en l'espai urbà s'ha fet amb les tècniques de cal·ligrafia i lettering i ha consistit també a deixar palès el joc de llums i ombres que dibuixen els porxos.

 

La coordinadora del curs Maria Codorniu, ha explicat que aquests tres dies de curs han estat molt intensos però que «ha anat molt bé” perquè aquestes dinàmiques, diu, «ajuden a treballar de manera col·laborativa». «És el primer any que hem fet un projecte global artístic»; explica i els porxos han estat «l'excusa» per treballar amb geografia humana, arquitectura i arts visuals, ha afegit, una pràctica «molt enriquidora», ha assegurat.

 

És important que el curs valori les dues fundacions d'art que hi ha al municipi

Per la seva banda, l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, ha destacat que és important que el curs valori les dues fundacions d'art que hi ha al municipi i també el patrimoni, perquè «és a través de la recuperació del patrimoni com podem valorar-lo i introduir-hi elements artístics».

 

La professora de la UdL, Glòria Jové, ha explicat que l'any passat la temàtica del curs es va centrar en els rastres i enguany en els porxos perquè «Agramunt en té molts». L'objectiu era analitzar quin era l'ús dels porxos al segle XXI, ha explicat. «Dimecres vam cartografiar l'ús dels porxos i avui hi hem escrit frases que vam sentir al mercat”. «El porxo és un lloc de comunicació», ha destacat.

 

Laura Molina, és una de les alumnes del Curs Art i Territori i explica que el curs els ha servit per destacar un element arquitectònic que sovint passa desapercebut i donar-li la importància que té i connectar-ho amb l'art contemporani de Guinovart i Viladot. Reconeix que després del curs, li ha canviat la mirada. «Ara em fixo amb els elements i en la gent que hi passa», assegura. «Els porxos han conformat l'espai del poble durant anys i sembla que arquitectònicament ara no es valorin i no se'n construeixin més», alerta, i recorda que «tenen la seva funció i valor».

 

També et poden interessar…