Agenda: Descobreix els actes del 8M

Lleida acollirà enguany un total de 73 actes entorn de la commemoració del Dia Internacional de les Dones del 8 de març. La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha presentat aquest dilluns al Casal de la Dona el programa unitari d’actes que organitza la Paeria durant el mes de març, amb la col·laboració de 52 entitats i grups de dones de Lleida.

«La lluita pels drets de les dones no es pot circumscriure a un dia a l’any, sinó que el treball ha de ser permanent i constant. Al voltant d’aquesta data volem visibilitzar tota la feina que s’està fent per part de diferents entitats, institucions i organismes lleidatans, que durant tot un mes omplim Lleida d’activitats. Al llarg dels anys veiem que el volum d’activitats va en increment i hi ha més consciència per part d’entitats de tots mena, no només feministes. És important la visibilització, el reconeixement de drets i que tots i totes ens impliquem», ha assenyalat Castro.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Els actes tindran lloc durant tot el mes i inclouen des de l’acte institucional, que tindrà lloc a la plaça Blas Infante el mateix 8 de març, així com un gran nombre de xerrades, conferències, jornades, exposicions, concerts, representacions teatrals, caminades, activitats gastronòmiques, sortides culturals i d’altres accions en diversos equipaments de la ciutat orientades a reivindicar els drets de les dones, la igualtat de gènere, el lideratge femení i els moviments socials que impulsen les dones.

 

A més de l’acte institucional del dia 8, l’Ajuntament de Lleida organitza directament diversos actes, ha detallat la regidora. El primer serà el dia 7 de març a les 12.30 al Saló de Plens, on tindrà lloc la presentació del llibre ‘Dones silenciades’, de Marina Pifarré Rovira. Dijous 9 de març se celebrarà la trobada ‘Dones i Emprenedoria’ al Cafè del Teatre, mentre que el dia 16 es farà el lliurament del XVI Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere. Finalment, el dia 23 de març el local social ‘L’Escola’ de la partida de Grenyana acollirà una nova edició del programa Anònimes, en reconeixement de la trajectòria i implicació social d’una dona de l’Horta de Lleida, Dolors Comes Saureu.

 

A més, Castro també ha destacat altres actes com ‘L’hora del conte’ amb contes coeducatius, que se celebra aquest dimarts 28, a la Biblioteca Pública, el cicle de sopars de maridatge D’vines, la Cursa de la Dona, una gimcana organitzada pel Col·legi Episcopal el dia 6, xerrades sobre alimentació saludable, activitats teatrals i de dansa o la creació d’un símbol feminista a la plaça de la Sardana de la Seu, que organitza l’Associació Esport Femení Lleida, entre molts d’altres.

En conjunt, els 73 actes d’aquest 2023 s’acosten ja al rècord de 75 actes de l’any 2020, just abans de l’inici de la pandèmia, i nombre d’entitats col·laboradores és més alt que mai, amb 52.

 

La tinent d’alcalde també ha animat a la participació en les dues manifestacions que hi ha previstes pel dia 8, convocades per la Marea Lila i la Coordinadora 8 de març. «Convidar totes les dones a sortir als carrers a participar en les manifestacions i també els homes aliats, perquè difícilment aconseguirem la fita de la igualtat real i efectiva, si no anem guanyant complicitats també entre els homes», ha afirmat.