La petició als consumidors de fruita: Fixar-se més en el sabor que en el tamany

La calor extrema que s'ha viscut aquest estiu ha provocat que els calibres de pomes i peres que es cullen aquests dies s'hagin reduït, no només a les comarques de Lleida, sinó a tot Catalunya, la resta d'Espanya i Europa. El director general d'Afrucat, Manel Simon assegura que la situació és generalitzada, però que la fruita d'enguany és de molt bona qualitat i «més dolça».

 

Per això demana al consumidor que es fixi més en el sabor de les pomes i les peres que no pas en l'estètica. Des d'Afrucat també demanen al mercat de la distribució que ajustin les exigències a la realitat de la campanya. «Fins ara s'exigien entre 60 i 65 centímetres a les peres conference. Enguany hauran de ser d'entre 55 i 60, sense perdre qualitat gustativa», apunta.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Imatge d'unes peres

Afrucat demana al consumidor que enguany es fixi més en el sabor de les peres i pomes que en l'estètica | LleidaDiari.cat

 

El motiu pel qual enguany pomes i peres són més petites és perquè en situacions d'estrès hídric per falta d'aigua o quan les temperatures són extremes, ja sigui pel fred o la calor, l'arbre frena el seu creixement i prioritza la supervivència per davant del creixement del fruit. És per això que la calor extrema d'aquest estiu ha provocat que els arbres facin fruits més petits a tot Europa. Un altre exemple son les pomes gala. No s'ha avançat la maduració i no seran tan vermelloses per fora.

 

Una situació generalitzada

«Ha estat una situació generalitzada», assegura Simon. Tot i això, el director general d'Afrucat confia que la qualitat serà màxima i que la dolçor serà més alta que altres anys perquè en haver menys fruita i ser més petita, aquesta concentrarà més quantitat de brics. Per Simon, la situació d'enguany ha estat puntual, tot i que reconeix que «està per veure» què passarà els pròxims anys. «El canvi climàtic és aquí i les condicions meteorològiques són cada cop més extremes», alerta.