Com afecta la calor al tamany de les pomes i les peres que es cullen?

La calor extrema que s'ha viscut aquest estiu al conjunt de zones productores de fruita de llavor a tot Europa ha provocat que els calibres dels fruits s'hagin reduït i per tant, es preveu que en els propers dies hi hagi una actualització a la baixa dels quilos de pomes i peres previstos per a la campanya. La Federació Espanyola d'Associacions de Productors de Fuites (FEPEX), on s'hi inclou la catalana Afrucat, ha demanat al mercat de la distribució que ajusti les exigències a la realitat de la campanya. El president del Comitè, Joan Serentill, ha assegurat que pomes i peres tenen la mateixa «qualitat de sempre» però són «lleugerament més petites».

 

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

 

Segons Serentill, la mida de la fruita és una «qüestió de tradició» ja que aquí, el consumidor sempre ha preferit, en general, peces de més calibre, mentre que a la resta d'Europa, es venen els calibres més justos. Per aquest motiu, s'ha mostrat plenament convençut que el consumidor entendrà que la fruita és un producte «100% natural» que creix en funció del medi i «sabrà valorar la qualitat tot i que enguany sigui una mica més petita».

 

El motiu pel qual enguany pomes i peres són més petites és perquè en situacions d'estrès hídric per falta d'aigua o quan les temperatures són extremes, ja sigui pel fred o la calor, l'arbre frena el seu creixement i prioritza la supervivència per davant del creixement del fruit. La calor extrema d'aquest estiu ha provocat que els arbres facin fruits més petits a tot Europa.

 

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el mes de juny va ser molt càlid i el juliol extremadament càlid, amb unes temperatures mitjanes a Espanya de 21,8 al juny (2 graus per damunt de la mitjana) i de 25,6 al juliol (2,7 per sobre de la mitjana). Es tracta del mes de juliol més càlid des de principi de la sèrie comptabilitzada per l'AEMET, que es va iniciar al 1961, superant el 0,2 graus al juliol de 2015, que fins ara havia estat el més càlid.

 

Les temperatures elevades han continuat durant l'agost i han afectat també al centre i el nord de la península, que és on hi ha les principals zones productores de poma i pera.