Comarques

Sistemes de navegació per satèl·lit: La novetat de l’aeroport d’Alguaire

Un dels objectius de l'actuació és reduir les desviacions de vols per aterrar a altres aeroports

Marta Romera
  • novembre 3, 2022
  • 2 min read
Sistemes de navegació per satèl·lit: La novetat de l’aeroport d’Alguaire

El gestor estatal de navegació aèria, ENAIRE, ha millorat l’operativitat de l’aeroport de Lleida-Alguaire amb nous procediments d’aproximació instrumental basats amb navegació aèria per satèl·lit. L’objectiu és incrementar l’eficiència de les operacions i també l’accessibilitat a la instal·lació, de manera que es vol reduir la desviació de vols a altres aeroports.

 

El sistema no depèn de suports a la navegació aèria instal·lats a terra, per la qual cosa, representa una solució molt útil com a millora i esdevé una alternativa a les actuals aproximacions convencionals. Això no obstant, les aeronaus han d’estar degudament equipades per a l’ús de navegació per satèl·lit i la tripulació capacitada per a fer-la servir.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El procediment instrumental VOR/DME actualment implantat per a la pista 13, que inclou el sistema europeu EGNOS, millora les prestacions i permet un guiatge vertical dels avions a la fase final de l’aproximació a l’aeroport. D’aquesta manera, atansen el punt on els pilots han de decidir continuar o avortar l’aterratge al llindar de la pista, la qual cosa redueix la probabilitat que s’hagin de fer desviaments a altres aeroports i facilita aproximacions estabilitzades.

 

Amb aquesta actuació, ENAIRE vol proporcionar als usuaris de l’aeroport de Lleida-Alguaire aproximacions basades en la navegació per satèl·lit que milloren la seguretat i la regularitat de les operacions. Tot plegat, s’aconsegueix sense necessitat d’instal·lar infraestructures terrestres addicionals, de manar que hi ha un estalvi econòmic.

La posada en marxa d’aquests nous procediments a l’aeroport de Lleida-Alguaire se suma als desplegaments que ja s’han fet en el marc del Pla d’Implantació de Procediments de Navegació per Prestacions (PBN) de ENAIRE als aeroports de Girona-Costa Brava, Castelló, Josep Tarradellas Barcelona – El Prat, Jerez, Seve Ballesteros – Santander, Almería, València, Fuerteventura, Palma, César Manrique – Lanzarote, Vigo, A Coruña i Sant Sebastià, entre d’altres. A més, a l’aeroport de Màlaga – Costa del Sol es disposa d’un sistema de navegació per satèl·lit amb augmentació a terra, anomenat GBAS, i procediments per operacions de precisió instrumental basats en aquest sistema.

 

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *