Sanitat prohibeix la comercialització d’unes càpsules de melatonina

La Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS) ha informat sobre la suspensió de la comercialització i retirada del mercat de les càpsules Melatonin 7, un suplement alimentari que excedeix la quantitat autoritzada de melatonina en aquest tipus de productes, sent de 5 mg per càpsula, la qual cosa la converteix en un medicament no autoritzat per no passar els controls de l’Agència del Medicament. Per tant, ja es considera un producte il·legal.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La melatonina és una hormona produïda naturalment en el cos humà i està estretament relacionada amb la serotonina, participant en una varietat de processos fisiològics. Principalment, està implicada en la regulació dels ritmes circadiaris i l’adaptació al cicle llum-foscor, a més de tenir un efecte reconegut com a inductor del somni. A Espanya, la melatonina en dosis iguals o superiors a 2 mg ha de comercialitzar-se com a medicament i complir amb totes les regulacions corresponents. Els suplements alimentaris de melatonina han de contenir dosis inferiors a 2 mg.

L’EFSA (Autoritat Europea de Seguretat Alimentària) reconeix dos beneficissaludables‘ de la melatonina en forma de suplement alimentari: millora els símptomes del jet-lag i redueix el temps necessari per a agafar el son. El consum de melatonina, però, no està exempt d’efectes adversos. En dosi de medicament, el seu ús no ha de realitzar-se sense control mèdic, ja que pot provocar nerviosisme, irritabilitat, inquietud, somnolència, letargia, hipertensió o marejos, entre altres efectes.