L’advocat de Puigdemont li recomana que no vagi a França

Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont

Imatge d'arxiu de Carles Puigdemont | Twitter

 

A finals de juliol, Carles Puigdemont anunciava que «no sé si trigaré 20 anys a trepitjar sòl espanyol. El que sé és que no trigaré 20 anys a trepitjar sòl català», fent referència a la possibilitat d’assistir a un debat a Perpinyà que tindrà lloc el pròxim 4 de setembre. Doncs bé, segons el mitjà ‘El Español’, l’expresident de la Generalitat hauria canviat de plans, i estaria considerant la possibilitat de no trepitjar terres franceses, almenys durant una temporada.

 

França té particularitats legislatives de col·laboració amb Espanya

I és que, segons el citat mitjà, l’advocat de Puigdemont li hauria desaconsellat la idea d’apropar-se massa al territori espanyol. El perquè d’aquesta decisió recau en l’existència d’un acord entre França i la policia espanyola, segons el qual els agents poden endinsar-se en sòl francès i dur a terme detencions, sempre que la persona en qüestió es trobi dins un radi de 300 quilòmetres de distància de la frontera.

 

Malgrat que Gonzalo Boye –advocat de Puigdemont– considera que aquesta detenció en concret «no seria aplicable» a l’expresident, ja que està encarada a operacions d’un altre tipus, també creu que la presència del líder independentista tan a prop de la frontera espanyola comportaria «un risc que s’ha de tenir en compte».

 

Boye aconsella Puigdemont «no exposar-se a acabar en una presó espanyola»

Per aquest motiu, i sempre segons el mitjà citat anteriorment, els assessors de Puigdemont li han «recomanat que no vagi per tal d’evitar problemes», ja que «tenim por que la Policia intenti utilitzar la normativa per detenir-lo». Així doncs, Boye considera preferible «no exposar-se a acabar en una presó espanyola», després de veure com la justícia ha actuat amb els presos polítics.

 

En aquest sentit, cal recordar que tant l’expresident com els seus acompanyants sempre han tingut França al punt de mira, i viceversa. De fet, a finals del mes passat Boye va concedir una entrevista a RAC1 on feia públic que França era l’únic país de la UE que acceptaria extradir l’expresident. Per aquest motiu, des que els polítics exiliats es van veure obligats a marxar s’han mantingut ben allunyats del país veí, ja que tota prudència és poca.