Societat

La dràstica advertència dels metges de Catalunya sobre la seva situació

Entreguen més de 54.000 signatures al Parlament com a darrer «crit d'alerta» per evitar la «revolta»

Marta Romera
  • novembre 17, 2022
  • 2 min read
La dràstica advertència dels metges de Catalunya sobre la seva situació

Metges de Catalunya ha entregat aquest dijous al Parlament 54.344 signatures d’un manifest que reclama mesures «urgents» per redreçar el rumb de la sanitat. El secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, ha afirmat que es tracta d’un darrer «crit d’alerta» per reclamar un canvi «radical» en la política sanitària del Govern. Altrament, no es podrà evitar una gran mobilització del col·lectiu.

 

El malestar i la indignació del personal facultatiu és enorme, només cal una espurna perquè esclati una revolta», ha dit en una compareixença des del Parlament. Els metges, i el manifest, reclamen invertir més recursos, contractar més professionals i millorar les condicions laborals d’aquests.

 

El sindicat ha entregat les signatures que han recollit des del juny entre la població catalana. En el text es reclama als responsables polítics la implementació de mesures transformadores de al sanitat pública que permetin recuperar l’accessibilitat al sistema, reduir les llistes d’espera i millorar les condicions de treball dels professionals del sector.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Lleonart ha expressat la seva «tristor» perquè ha lamentat que no sembla que hi hagi cap interlocutor disposat a introduir aquestes millores que reclamen. En aquest sentit, ha explicat que han parlat amb el conseller de Salut, Josep Balcells, i que aquest els ha dit que és conscient de la situació.

 

Segons l’anàlisi de Metges de Catalunya, actualment el sistema de salut pateix escassetat de professionals, els que hi ha estan sobrecarregats de feina, hi ha un problema de relleu generacional i manca de planificació. Tot plegat «posa en risc» aquest sistema. Lleonart augura que si res no canvi, en un període breu de temps el sistema estarà «descapitalitzat» i amb «greus problemes» per prestar un servei amb unes garanties mínimes de qualitat.

Sense descartar la vaga

Lleonart ha reconegut que no tenen una data concreta per a aquestes mobilitzacions, però ha assegurat que serà «a curt termini». A més, no ha descartat cap mena de mobilització, tampoc la vaga dels metges. «Cada dia que passa el sistema es degrada més i la situació és més irreversible», ha reblat.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *