Polèmica per l’ús d’un dorsal a la selecció alemanya de futbol

La marca alemanya Adidas ha anunciat aquest dilluns la retirada del dorsal número 44 de la samarreta de la selecció alemanya de futbol a la seva botiga en línia, bloquejant-ho com a reacció a les crítiques que ho relacionen amb el símbol de les ‘Schutzstaffel’ nazis. La federació alemanya de futbol (DFB) també canviarà el disseny del dorsal 4, introduït per a l’Eurocopa d’enguany, pel fet que també evoca els símbols gràfics de les ‘SS’, afectant el dorsal 14, que també serà modificat. En els últims partits amistosos de la selecció alemanya, es va veure a Jonathan Tah, jugador del Bayer Leverkusen amb el dorsal 4 i a Maximilian Beier, jugador del Hoffenheim, amb el dorsal 14.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!
300x600-neu

Segons ha informat ‘Bild’, el diari més llegit a Alemanya, el 44 s’assembla a la runa prohibida de les SS, mentre que el número 4 recorda a la runa de la victòria associada a les Joventuts Hitlerianes durant el règim nazi. El disseny ha generat controvèrsia a les xarxes socials, però Adidas ha afirmat que «defensa la diversitat i la inclusió», oposant-se activament a la xenofòbia, l’antisemitisme, la violència i l’odi en totes les seves formes. No obstant això, cap jugador pot utilitzar el dorsal 44 durant l’Eurocopa, ja que les samarretes portaran números de l’1 al 23.

El mateix diari també s’ha qüestionat com la DFB no va detectar abans la similitud amb aquest símbol, al que la DFB ha respost dient que va verificar els números del 0 al 9 abans d’enviar-los a la UEFA per a la seva revisió, i van aprovar-los tots. Per la seva banda, Oliver Brüggen, portaveu d’Adidas, ha emfatitzat que «qualsevol intent de promoure opinions divisives o excloents, no està en línia amb els valors de la marca». També ha subratllat que l’entitat alemanya no és responsable del disseny dels números, tasca que correspon a la DFB i 11Teamsports, el seu soci.