Categories: Societat

L’activitat cerebral de les dones varia en el cicle menstrual pels canvis hormonals, segons un estudi

Un estudi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Paris-Lodron de Salzburg (PLUS) ha detectat que l’activitat cerebral de les dones varia durant el cicle menstrual degut als canvis en els nivells hormonals. Segons la recerca, les diferents fases del cicle provoquen canvis en àrees del cervell relacionades amb les capacitats cognitives, les emocions i el comportament. Unes variacions que, segons han investigat, també estan condicionades per l’edat. La recerca s’ha basat en una mostra de 60 dones amb cicles menstruals regulars de forma natural i d’edats compreses entre els 18 i els 35 anys.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Per analitzar els canvis de l’activitat cerebral durant el cicle menstrual, les investigadores van fer tres ressonàncies magnètiques funcionals a cada dona, una per cada fase del cicle menstrual. Aquestes es van produir en estat de repòs, és a dir, sense fer cap tasca cognitiva concreta.

L’objectiu de l’estudi era observar l’anomenada metaestabilitat, és a dir, la variació de l’activitat cerebral en una regió determinada condicionada per la major o menor rapidesa amb què es reben noves informacions. I ho han fet tenint en compte les diferents fases del cicle menstrual, començant per la fase fol·licular, entre el primer dia de regla i els catorze següents, la pre-ovulació i la darrera fase, la lútia, quan es desprèn progesterona i estrògens.

Així doncs, la conclusió principal és que aquests nivells de complexitat cerebral depenen dels nivells de progesterona i estradiol, que varien en cadascuna d’aquestes fases. “Mostrem que les hormones ovàriques modulen la dinàmica de tot el cervell al llarg del cicle menstrual”, explica Anira Escrichs, una de les investigadores de l’estudi.

L’activitat cerebral arriba al seu pic a la pre-ovulació

L’estudi ha examinat l’activitat cerebral en aquestes tres fases i ha detectat que el menor nivell de metaestabilitat es produeix durant la primera fase de la regla, quan el nivell hormonal és més baix. La complexitat de les dinàmiques cerebrals arriba a nivells mitjans a l’equador del cicle menstrual i els nivells màxims es produeixen durant la fase pre-ovulatòria, quan la concentració d’hormones arriba al seu pic.

Les investigadores asseguren que les conclusions de l’estudi obren la porta a desenvolupar tractaments personalitzats per a dones amb alteracions del cicle menstrual, una recerca que es podria complementar amb altres estudis sobre la relació entre els nivells hormonals i les dinàmiques cerebrals, també entre dones amb la menopausa.

Sara Escrivà

Recent Posts

Tràgic: Un avi mata els seus dos nets a Espanya

Un tràgic succés ha ocorregut a la localitat de Huétor Tájar, a Granada, on un…

26 minuts ago

Males notícies: Cauen les exportacions catalanes

Les exportacions catalanes van caure un 9,3% durant el primer trimestre de l'any en comparació…

1 hora ago

Descobreixen quins són els PINS de seguretat més usats i menys fiables. Tens algun d’ells?

Durant anys, els Números d'Identificació Personal (PIN), coneguts per ser la barrera de seguretat en…

3 hores ago

Una pedregada afecta cultius de fruita amb danys fins al 50% en punts de Lleida

Una pedregada que va caure diumenge a mitja tarda ha provocat danys de fins al…

3 hores ago

L’Aplec ja escalfa motors i comença la XXVI Setmana Cultural de la Fecoll

L'Aplec del Caragol ja està a punt de començar i, amb ell, s'encenten els actes…

4 hores ago

Catalunya entoma la campanya de les europees amb la ressaca de les catalanes

Catalunya entoma la campanya de les eleccions europees amb la ressaca de les catalanes i…

4 hores ago