Andorra activa una ordre de recerca i captura per localitzar un reclús fugat

La justícia andorrana ha activat una ordre de recerca i captura internacional, via Interpol, per un pres que dimarts passat va fugir del centre penitenciari de la Comella, dins el principat, aprofitant un permís per venir a fer-se unes proves mèdiques a l'estat espanyol. Així ho ha confirmat aquest dilluns el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior d'Andorra, Xavier Espot, que també ha indicat que el reclús no ha tornat malgrat que li ha expirat el termini que tenia per fer-ho. El ministre també ha dit que en cap cas hi va haver «mala praxi» per part de les institucions i que és la manca de conveni bilateral amb Espanya el que ha motivat aquesta situació, ja que un cop el pres va travessar la frontera no se li va poder seguir fent acompanyament.

 

L'home té una malaltia greu i s'havia de fer «unes proves absolutament imprescindibles que no es poden fer en territori andorrà», ha justificat Espot. Per aquest motiu, se li va donar un permís dimarts passat per desplaçar-se a Espanya i, a partir d'aquell moment, ja no han tornat a tenir notícies sobre ell, tampoc per part de les autoritats espanyoles. Espot ha defensat que la batlle (jutgessa) va prioritzar el dret a la salut de la persona per damunt de l'obligació d'estar privat de llibertat. De fet, a aquest pres se li havien donat permisos similars i sempre havia tornat a la Comella. El problema recau, ha insistit, en el fet que no hi ha conveni internacional amb Espanya (tampoc amb França), per poder fer un seguiment als presos més enllà d'Andorra.

 

És a dir, al reclús se li va fer l'acompanyament fins a arribar a la duana, però aquest no es va poder continuar realitzant un cop fora de territori andorrà. Tampoc se sap si finalment l'home, que està en situació de presó preventiva per un assumpte de drogues (i pendent de judici), va anar a fer-se les proves al centre mèdic. De nou per un tema de falta de jurisdicció, ha recalcat Espot, que no permet a Andorra demanar-ho ni tampoc consultar els resultats de les proves.