ActelGrup destina 2.000.000 d’euros a repartir-lo entre els socis

Imatge de la taula que presideix l'Assemblea General Ordinària d'ActelGrup a La Llotja de Lleida

Imatge de la taula que presideix l'Assemblea General Ordinària d'ActelGrup a La Llotja de Lleida | LleidaDiari.cat

 

La cooperativa lleidatana de segon grau ActelGrup destina als seus socis i productors dos milions d'euros en concepte de liquidació per millorar la seva situació econòmica. La cooperativa, que ha reduït pràcticament a la meitat el deute financer, en passar de 34 a 17 milions d'euros en els últims dos anys, ha decidit aportar als socis aquesta quantitat en lloc de comptabilitzar-la dins el benefici dels comptes de l'empresa. L'objectiu, segons el director Fernando Chocarro, és que «els diners es quedin a la butxaca del productor perquè és del que vivim». Una de les novetats que s'han presentat en l'Assemblea General Ordinària d'ActelGrup, que s'ha celebrat aquest divendres al matí a Lleida, ha estat la incorporació d'una cooperativa extremenya, productora de pruna i préssec.

Imatge general de l'Assemblea General Ordinària d'ActelGrup a La Llotja de Lleida

Imatge general de l'Assemblea General Ordinària d'ActelGrup a La Llotja de Lleida | LleidaDiari.cat

 

 

La cooperativa de segon grau ActelGrup destina 2MEUR del seu benefici a repartir-los entre els socis i productors per millorar la seva situació econòmica en concepte de liquidacions. Així ho ha anunciat el director general de la cooperativa, Fernando Chocarro en la roda de premsa prèvia a l'Assemblea General Ordinària que s'ha celebrat aquest divendres a La Llotja de Lleida. Chocarro ha explicat que l'objectiu d'aquesta mesura respon al que diu el Pla Estratègic 2017-2019 sobre els productors i el benefici de l'empresa, «que els diners es quedin a les butxaques dels productors, que són de qui vivim». En concret, s'han pagat 2.192.684 euros, en conceptes de ràpels i complements a la liquidació d'extensius, fruita i subministraments. A més Chocarro ha afegit que «si a més a més del tema generacional, referint-se al relleu en les feines del sector primari, si els que poden guanyar-se la vida no ho fan, s'entrarà en un cicle viciós que acabarà amb totes les cooperatives».

 

La cooperativa ha reduït gairebé a la meitat el seu deute

Un altre dels motius pels quals es pot destinar aquests diners als socis és la reducció «gairebé a la meitat» del deute. Segons Chocarro, l'any 2014-2015 el deute era de 32MEUR i en els últims dos anys s'ha reduït fins a 15MEUR. Les raons d'aquesta baixada ha explicat Chocarro és, tal com marca el Pla Estratègic, la reducció d'inversions. En aquest sentit el director general diu que «entenem que la missió d'Actel és optimitzar recursos». També ha contribuït a la reducció del deute «la disminució d'estocs pel que fa a subministraments i la millora de la gestió del cobrament a clients», ha detallat Chocarro. La compra de subministraments com fertilitzants i fitosanitaris, tenint en compte que la compra, segons Chocarro, «molts cops es feia per vaixells de producte», també ha fet que possible aquesta reducció. I pel que fa a l'oli, ha detallat que si l'any passat el producte va produir unes pèrdues de més 900.000 euros, per l'exportació a Corea i l'impagament del producte, enguany «arran de l'ajustament que hem fet, hem aconseguit que el que era un deute s'hagi convertit en un benefici de gairebé 200.000 euros».

Imatge del director general d'ActelGrup, Fernando Chocarro  (Esq)

Imatge del director general d'ActelGrup, Fernando Chocarro (Esq) | LleidaDiari.cat

 

 

Per la seva banda, el director general d'ActelGrup, Josep Maria Codina ha explicat que la cooperativa compta amb una nova incorporació. Es tracta d'un grup de productors de Badajoz que han vist en el projecte cooperatiu d'Actel, una oportunitat per a poder millorar la rendibilitat de les seves explotacions. La cooperativa Alonso de Mendoza s'incorpora al grup gràcies a la relació de confiança establerta al llarg de sis anys on hi havia una relació comercial que s'ha materialitzat, ja en aquesta campanya, en un augment del volum de producció frutícola per ActelGrup. La seva producció se centra en pruna i préssec.

 

En aquest sentit, Chocarro també ha dit que un dels objectius d'ActelGrup és «incrementar la quota de penetració al mercat nacional». Chocarro ha explicat que sempre s'ha tingut una vocació «exportadora» important però el mercat nacional «és un lloc on ens interessa estar». En relació al pla d'arrencada de fruiters, Codina ha dit que el programa operatiu d'ActelGrup després d'aquesta disminució del deute a gairebé la meitat, permetrà que es puguin enfocar en línies per a productors com «la plantada de fruita de llavor i també la col·locació de xarxa antipedra», apunta Codina.