Atenció conductors: Milloraran la connectivitat entre aquests pobles de les Garrigues

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i la Diputació de Lleida duran a terme diferents actuacions per millorar la connectivitat viària a les Garrigues Altes. Per una banda, milloraran el camí que va de Torrebesses (Segrià) fins a la C-233, a Castelldans, on es renovarà el ferm i s'eixamplarà el vial, que s'integrarà a la xarxa de carreteres de la Generalitat.

 

A la vegada, actuaran al camí entre Els Torms i Bellaguarda. Cada administració assumirà el 50% del cost de les obres. També s'actuarà a la C-233 entre la Granadella i el Soleràs. La voluntat és tenir els projectes redactats entre la primavera i l'estiu del 2023 per poder començar les obres entre finals del 2023 o principis dels 2024.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

El secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavín, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, han presentat aquest dilluns l'acord entre ambdues administracions davant d'alcaldes de poblacions de les Garrigues i del Segrià Sec. Es traduirà en un conjunt d'actuacions per per millorar la mobilitat a la comarca llargament reclamades des dels municipis afectats i que seran recollides en un conveni que en concretarà els terminis i el finançament, que serà assumit íntegrament per la diputació lleidatana i la Generalitat, segons ha explicat Gavín.

Imatge de la reunió al consell comarcal de les garrigues

Acord entre Govern i Diputació de Lleida per millorar la connectivitat viària a les Garrigues Altes | LleidaDiari.cat

 

Les millores que es faran

Per una banda, es millorarà el camí de Torrebesses a Castelldans, que també transcorre per Granyena de les Garrigues i el Cogul i que és de titularitat municipal. Territori redactarà el projecte i executarà les obres necessàries per adequar el camí. Les principals millores consistiran en l'eixamplament del vial, que actualment té una amplada de 5 metres. Així mateix, es renovarà el ferm i s'adequarà el sistema de drenatge de la carretera i la senyalització vertical i horitzontal.

 

En paral·lel, Territori portarà a terme la tramitació necessària per modificar la classificació d'aquest camí i integrar-la en la xarxa comarcal de carreteres de la Generalitat. Per poder actuar en un camí de titularitat local com el que enllaça Torrebesses amb la C-233, a Castelldans, Gavín ha explicat que el Departament tramitarà una modificació puntual del Pla d'infraestructures del transport de Catalunya. D'altra banda, s'actuarà al camí entre els Torms i Bellaguarda, també de titularitat municipal. En aquest cas, la Diputació de Lleida redactarà el projecte per millorar el ferm i altres elements funcionals, i n'executarà les obres. En aquestes dues actuacions, Generalitat i Diputació assumiran cadascuna el 50% del cost de les obres.

 

Finalment, també es duran a terme actuacions en el tram de la C-233 entre la Granadella i el Soleràs. Territori redactarà el projecte i executarà les obres per millorar el ferm i el revestiment de cunetes d'aquesta via que ja forma part de la xarxa de carreteres de la Generalitat. Gavín ha explicat que la voluntat és poder disposar dels projectes redactats per a les diferents actuacions entre la primavera i l'estiu del 2023 i que la previsió seria poder començar les obres entre finals de l'any vinent o principi del 2024 i que s'allarguin un any. Mentrestant, els ajuntaments afectats sol·licitaran ajuts al Departament d'Acció Climàtica per arranjar provisionalment els camins de fins que Territori i Diputació no s'executin les obres a les quals s'han compromès.

 

«Un pacte de país»

«Amb aquest acord, que és un pacte de territori, un pacte de país, la Diputació es torna a posar al servei de les solucions als problemes estructurals que penalitzen el territori, facilitant la mobilitat interna a les Garrigues Altes i la seva connexió amb el Segrià per rutes que, sent de titularitat municipal, compleixen un servei supramunicipal evident, al mateix temps que originen unes despeses que els consistoris individualment no tenen capacitat financera per assumir», ha ressaltat el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn.

 

El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, ha destacat la satisfacció dels alcaldes de la comarca, tot i que demanen el canvi amb urgència. «Són unes pistes que estan molt malmeses, tenim la sort de l'ajuda d'Acció Climàtica, juntament amb la de la Diputació; per això, esperem que l'actuació final sigui satisfactòria i ens arregli la mobilitat de la comarca, que utilitzem per al transport públic, transports d'estudiants, les escombraries i serveis mèdics», ha afirmat Setó.