Acord polític per tancar un preu límit pel gas davant els preus excessivament alts

Els líders dels 27 estats membres de la Unió Europea han arribat a un acord polític per instar als ministres d’energia a consensuar un topall del gas al mercat de referència a Europa –el TTF holandès- el dilluns vinent, quan se celebrarà el darrer consell d’energia de l’any. En un comunicat emès aquest dijous en el marc del Consell Europeu que se celebra a Brussel·les, els caps d’estat han subratllat la importància d’assolir un consens abans que finalitzi l’exercici amb l’objectiu de “protegir els ciutadans i l’economia davant els preus excessivament alt”. 

Malgrat la rellevància que els líders han donat a aquesta qüestió, però, en la reunió d’aquest dijous no s’han debatut qüestions tècniques com l’import del topall.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Segons han informat fonts diplomàtiques, hauran de ser els ministres d’energia els que fixaran els detalls de la mesura la setmana que ve.

El missatge dels líders de la Unió Europea arriba després que la darrera reunió extraordinària dels ministres d’energia celebrada el passat dimarts Brussel·les acabés sense acord. Malgrat que alguns dels dirigents van reconèixer que en la trobada s’havien fet “progressos i avenços importants” –així ho va reconèixer la vicepresidenta espanyola, Teresa Ribera-, també van apuntar que en algunes de les qüestions més significatives estaven “lluny de l’acord”.

El punt que continua generant més diferències és precisament el preu que marcarà el topall. En la seva primera proposta, la Comissió Europea va fixar un import de 275 euros per MWh, un límit que el govern espanyol va qualificar de “broma de mal gust” per considerar-lo excessivament elevat i “molt allunyat de la realitat”. A la pràctica, aquest topall seria “inaplicable” i provocaria l’efecte contrari al desitjat, afavorint l’especulació, segons va defensar Ribera.

Per contra, els països del nord temen que un topall massa baix pugui posar en perill el subministrament. En un intent d’acostar les posicions, la presidència txeca del Consell va proposar situar el topall del gas al TTF en 200 euros per MWh i un període d’activació més curt respecte al de la Comissió.

Unitat per fer front a l’hivern de l’any que ve

Més enllà del missatge sobre el topall el gas, el Consell Europeu també ha instat els diferents ministres a consolidar els mecanismes de solidaritat per fer front a l’hivern 2023/2024, un hivern que dirigents europeus com la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, ja han assegurat que serà “més complicat” que l’actual.

En aquest sentit, els caps d’estat de la UE han subratllat la importància d’impulsar una plataforma de compres conjuntes, incrementar les reserves de gas i reforçar les converses amb proveïdors d’energia “fiables”, així com dissenyar plans de contingència per reduir la demanda de gas de cara al pròxim exercici.

També en relació amb aquesta qüestió, el Consell Europeu ha insistit que cal consolidar les renovables i reforçar les infraestructures energètiques per accelerar la transició verda i garantir la seguretat del subministrament.

Salvaguardar la indústria

El darrer punt rellevant en matèria econòmica que s’ha tractat en la reunió d’aquest dijous ha fet referència a la protecció del sector industrial i tecnològic i a assegurar la igualtat de condicions al mercat. Davant la crisi actual, els dirigents europeus han subratllat la importància d’impulsar un pla europeu per reduir la dependència de tercers i evitar distorsions entre els diferents estats membres. “Cal una resposta coordinada per enfortir la resiliència i la competitivitat mentre es preserva la integritat del mercat únic”, apunta el text.

És per això que el Consell fa una crida perquè la Comissió analitzi en quin punt es troba actualment la indústria de la UE i presenti una proposta el pròxim mes de gener per dur a terme inversions en àrees que considera “clau”.