Aconsellen apostar pel cultiu de fruits secs per l’augment de la demanda europea

Aconsellen apostar pel cultiu de fruits secs per l’augment de la demanda europea| Redacció – Fotografia: Fira de Lleida

 

La Fira de Sant Miquel ha acollit aquest dissabte una jornada sobre 'Els fruits secs: l’ametller, el noguer i l’avellaner com alternativa o complement de la fruita dolça a Catalunya i l’Aragó'; organitzada per Agroprés, la Institució Catalana d’Estudis Agraris i l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida.

Francesc Xavier Miarnau, enginyer agrònom i coordinador de la jornada, celebrada al Palau de Congressos, ha afirmat que “l’augment de la demanda internacional aconsella incrementar la producció de fruits secs al nostre territori, ja que ara n’hem d’importar de fora per tornar a exportar-los”. Així mateix, ha recordat que el cultiu de l’ametller, el noguer i l’avellaner està força arrelat a Catalunya (els dos primers a la demarcació de Lleida i el darrer a la de Tarragona) i que “l’Estat espanyol és el tercer productor d’ametlla del món i el quart o cinquè productor d’avellana”. No obstant, ha afegit, “la demanda del mercat europeu, que tenim al costat mateix, és molt gran, al qual cosa ens obliga a importar, amb l’elevat cost que això suposa, quan el lògic seria que incrementéssim la producció”.  
 
Miarnau cita també diversos factors que aconsellen apostar per aquests cultius: “l’agricultor d’aquí coneix perfectament aquests cultius, tenim milers d’hectàrees que entraran en regadiu en el sector del Canal Segarra-Garrigues i això dóna als agricultors unes possibilitats enormes de posar en marxa conreus amb uns rendiments econòmics molts superiors als de la fruita dolça”. D’altra banda, està demostrat que “en els cultius de fruita dolça l’agricultor ha de destinar entre 10.000 i 12.000 euros per hectàrea fins a la recol·lecció, mentre que en els de l’ametller, el noguer i l’avellaner la inversió és la meitat o menys”.
 
El coordinador de la jornada ha explicat a més que les varietats tradicionals d’ametlla —la llarguera i la marcona— estan essent substituïdes per altres varietats similars que “tenen avantatges claríssims com el fet que són de floració tardana, la qual cosa els hi permet escapar de les gelades, o que són autofèrtils, la qual cosa estalvia intervencions de fertilització, que poden ser complicades per la climatologia o la manca de fertilitzadors”.
 
Igualment, Miarnau que els fruits secs en general pateixen menys per les inclemències meteorològiques, com ho demostra el fet que “mentre que enguany la campanya de fruita dolça com el préssec, la nectarina o el  paraguayo ha estat dolenta i els preus seran ruïnosos per al sector, els preus de les ametlles, les nous i les avellanes són alts, la demanda és constant i s’incrementarà en el futur”.
 
Cal recordar que la 60a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) té lloc del 25 al 28 de setembre amb un programa d’activitats que assoleix les 75 propostes, incloses 40 jornades tècniques, 6 reunions professionals i les 29 activitats del congrés 'Aliments del territori i tu'.