ACCIONA i Raimat Arts Festival presenten el primer festival ‘water positive’ del món

En una iniciativa pionera mundialment, la segona edició del Raimat Arts Festival (RAF) i ACCIONA han fet un pas important cap a la sostenibilitat ambiental, retornant un milió de litres d’aigua a l’ecosistema. Convertint-se en el primer festival ‘water positive’ del món, aquest esdeveniment ha aconseguit mitigar l’impacte hídric causat per la seva celebració el passat octubre. L’aigua nova, el doble de la quantitat consumida, ha estat obtinguda mitjançant la dessalinització de l’aigua de mar a la planta operada per ACCIONA a Xàbia (Alacant). Aquest recurs hídric extra es destinarà a àrees amb greus dèficits hídrics per contribuir a la regeneració del sòl i prevenir la desertització.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’alcaldessa de Xàbia, Rosa Cardona Vives, ha elogiat la iniciativa d’ACCIONA i RAF, destacant que la dessalinització de l’aigua de mar ha estat una inversió estratègica per al creixement i desenvolupament de la localitat, especialment en temps de sequera. La Gerent de Transformació Digital i Economia Circular a ACCIONA Aigua, Paula Pérez Sánchez, ha subratllat el compromís de l’empresa en la recerca de noves fonts d’aigua en el context actual de sequera, destacant que és una obligació per mantenir l’equilibri del cicle hídric.

La presidenta de la Fundació Comunitària Raimat Lleida, Elena de Carandini Raventós, ha expressat la importància d’aquest èxit ambiental, afirmant que aconseguir que un esdeveniment cultural generi el doble de l’aigua consumida és un èxit que ha de guiar altres iniciatives futures. Un estudi detallat realitzat per Quiero, ACCIONA i Circular Carbon ha analitzat els consums i residus del RAF, revelant que la petjada hídrica es va centrar en el consum directe d’aigua i en l’alimentació dels assistents al ‘Taste of Lleida’.

Pel que fa a la petjada de carboni, malgrat que els viatges dels assistents van ser la principal font d’impacte, el festival va aconseguir una generació de residus pràcticament nul·la, compensant-se amb un programa de reforestació al voltant del Castell de Raymat. L’estudi també destaca la necessitat de considerar alternatives sostenibles en els desplaçaments dels assistents i l’ús d’energia renovable en futures edicions.

El RAF, organitzat pel Castell de Raymat en benefici de la Fundació Comunitària Raimat Lleida, continua amb el seu compromís amb iniciatives mediambientalment responsables i regeneratives, contribuint al desenvolupament sostenible del territori i la comunitat al llarg de l’any. A través de programes com la formació de tractoristes, la fundació busca transformar positivament el territori i fomentar pràctiques sostenibles.