Es dupliquen els accidents laborals de trànsit amb bicicletes i patinets

Un total de 3.086 persones a Espanya van patir durant el 2021 un accident laboral amb baixa quan es desplaçaven amb bicicleta o patinet, és a dir un 40% més que el 2020 (quan es van produir 2.205 accidents laborals amb baixa) i el doble d’accidents respecte al 2016. Aquesta tendència s’observa més agreujada a la Catalunya. Els accidents laborals amb baixa en els quals es van veure implicades bicicletes i patinets elèctrics va ser un 53,5% més que el 2020 (957 accidents el 2021 i 667 el 2020) i del 115% respecte al 2016 (any en què es van registrar 445 accidents laborals amb baixa). Aquestes són dades extretes de l’estudi realitzat des del Servei d’Activitats Preventives de Riscos Laborals de la mútua Umivale Activa amb dades d’AMAT, l’Associació de Mútues d’Accidents de Treball.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Les bicicletes i els patinets suposen el quart tipus de vehicle que més accidents laborals de trànsit amb baixa produeixen a Espanya. «Aglomeren més accidents laborals que els registrats amb camions, autocars i autobusos», destaca José Luis Cebrián, tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals.

Una altra dada «alarmant» que s’observa a les estadístiques d’AMAT és que el 90,2% dels accidents laborals de trànsit amb aquests vehicles a Espanya es produeixen in itinere, enfront del 9,8% de sinistres que se succeeixen durant la jornada laboral. Si veiem les dades a Catalunya, les dades tornen a ser pitjors: El 92,8% dels accidents laborals de trànsit amb aquests vehicles es produeixen in itinere, i el 7,2% en jornada.

Per gènere, són els homes els que pateixen el gruix dels accidents amb bicicletes i patinets a Espanya, amb un 65% respecte al 35% de dones.

Amb aquestes dades a la mà i amb motiu de la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat, que enguany busca fomentar l’ús de mitjans de transport més sostenibles i la recuperació d’espais per a vianants i ciclistes, la mútua Umivale Activa ha preparat una campanya de seguretat viària amb l’objectiu de fomentar l’ús segur d’aquest tipus de vehicles.