Successos

Acaba amb 28 acusats, la instrucció d’una de les operacions més grans fetes contra el tràfic de marihuana a Ponent

Els Mossos van desarticular el 2017 una xarxa criminal que utilitzava persones vietnamites com a mà d'obra

Tània Sentís
  • novembre 7, 2022
  • 3 min read
Acaba amb 28 acusats, la instrucció d’una de les operacions més grans fetes contra el tràfic de marihuana a Ponent

La jutgessa d’instrucció 3 de Lleida ha tancat, cinc anys després, la investigació d’una de les operacions més grans fetes pels Mossos d’Esquadra contra el tràfic de marihuana a Ponent. En una interlocutòria, atribueix delictes com tràfic de drogues, organització criminal o defraudació de fluid elèctric a 28 acusats, 12 dels quals, persones vietnamites que la xarxa utilitzava com a mà d’obra. L’operació, duta a terme el 2017, va permetre comissar més de 5.200 plantes de marihuana, 12 quilos de droga ja seca i 2.800 esqueixos, en plantacions habilitades en habitatges de la Cerdera (Lleida) i Bell-lloc (Pla d’Urgell), naus industrials en polígons de Lleida, Camarasa (Noguera) i Tarragona i en una granja de la partida de la Femosa (Lleida). 

Concretament, les plantacions desmantellades pels Mossos en aquesta operació es van trobar en una casa a la Cerdera; en un pis a Bell-lloc d’Urgell on es van trobar 631 plantes de marihuana; en una nau del polígon les Canals de Lleida on es van localitzar 916 plantes de marihuana; en un magatzem de Lleida on es van trobar 693 plantes; en una nau industrial del polígon Francolí de Tarragona on hi havia 646 plantes de marihuana; en dues naus al polígon industrial Sant Jordi de Camarasa on es van trobar 27 plantes de 2 metres, 515 plantes de mig metre i 381 grams de marihuana seca i en una granja a la partida la Femosa on es van comissar 1.342 plantes i gairebé 4 quilos de marihuana seca, entre d’altres. 

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

En la interlocutòria, a què ha tingut accés l’ACN, la magistrada dona trasllat a les parts perquè presentin els seus escrits d’acusació, demanin el sobreseïment del cas o, excepcionalment, sol·licitin alguna diligència complementària. De les diligències d’instrucció practicades, la magistrada atribueix els fets delictius a 28 persones, amb implicacions diferents. 

Pel que fa a Javier M. G., el considera el líder del grup. A ell, els Mossos li van trobar 76.000 amagats en paquets, dues bàscules, bosses per envasar al buit i bossetes com les que es van intervenir el 26 d’abril de 2017 al cotxe conduit per una altra persona, que transportava 12 quilos de marihuana i que va sortir de l’empresa de J. M. G. Se li atribueixen els delictes contra la salut pública, pertinença a grup criminal i defraudació de fluid elèctric. 

Daniel C. C. se’l considera l’home de confiança del líder i el responsable del magatzem de l’empresa, a Torrefarrera. També actuaria d’intermediari en el subministrament a tercers de droga. A casa seva es van trobar 6 quilos de marihuana seca o en procés, una màquina per separar cabdells de branques i tres habitacions amb instal·lació elèctrica i de reg per cultivar cànnabis. Se li atribueixen els delictes contra la salut pública, pertinença a grup criminal i defraudació de fluid elèctric. 

14 persones més han estat acusades per col·laborar i estar-hi implicades. Les 12 persones vietnamites investigades es dedicaven a cuidar, cultivar i vigilar les plantes de marihuana. Se’ls hi atribueixen els delictes contra la salut pública i pertinença a grup criminal.

Tània Sentís
Sobre l'Autor

Tània Sentís

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *